Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Krajský súd Trenčín v kauze výbuchu vo VOP Nováky ešte nerozhodol
Zdielať na

Krajský súd Trenčín v kauze výbuchu vo VOP Nováky ešte nerozhodol

Zdroj: SITA

TRENČÍN / Senát Krajského súdu Trenčín nakoniec vo štvrtok v kauze tragického výbuchu vo Vojenskom opravárenskom podniku (VOP) Nováky nerozhodol. Verejné zasadnutie odročil na august, dôvodom bola náhla indispozícia jedného z členov senátu.

Na zasadnutie vo štvrtok prišli dvaja zo štvorice obžalovaných, obhajcovia i niekoľkí poškodení. Odvolací súd odročil zasadnutie na 3. augusta. "Samozrejme, pokiaľ sú objektívne dôvody na odročenie termínu verejného zasadnutia, musíme ich akceptovať. Predsa zdravotný stav sudcu je takisto dôležitý ako zdravotný stav kohokoľvek iného, kto sa na tomto konaní zúčastňuje," zhodnotil jeden z obhajcov Ľubomír Hrežďovič.

Obhajoba má podľa neho záujem na tom, aby sa táto vec ukončila. "Od udalosti uplynulo 16 rokov a asi už všetci chcú vedieť nejaký výsledok celého nešťastia," podotkol. O nevine svojho klienta je Hrežďovič naďalej presvedčený.

​Záujem na uzatvorení kauzy má okrem obhajcov, obžalovaných i prokuratúra, skonštatoval prokurátor Ronald Kutiš, podľa ktorého ide o dlhú dobu od spáchania nešťastnej udalosti. "Je len smolou, že pre neprítomnosť člena senátu sa verejné zasadnutie uskutočniť nemohlo," poznamenal Kutiš. Prokurátor podľa svojich slov trvá na podanej obžalobe i odvolaní. "Obžalovaných neviní obžaloba z toho, že by spôsobili tento výbuch, ale svojou nečinnosťou situáciu v podobe nadmerného prekračovania obložnosti a materiálu jednoducho spôsobili, že k výbuchu došlo," ozrejmil Kutiš.

Krajský súd Trenčín sa kauzou zaoberá po tom, ako sa proti rozsudku Okresného súdu (OS) Prievidza odvolala prokuratúra a dvaja obžalovaní. Dvoch zo štyroch bývalých manažérov Vojenského opravárenského podniku (VOP) Nováky uznal ešte v septembri 2019 OS v Prievidzi za vinných z prečinu všeobecného ohrozenia v súvislosti s výbuchom, ktorý v podniku v marci 2007 usmrtil ôsmich ľudí. Samosudkyňa OS v Prievidzi obžalovanému bývalému generálnemu riaditeľovi VOP Jozefovi B. a výrobnému riaditeľovi Jánovi L. uložila podmienečné tresty odňatia slobody. Bývalého technického riaditeľa Jána L. a bezpečnostného technika Jozefa O. súd oslobodil spod obžaloby.

​Prokuratúra viní bývalých manažérov za to, že museli vedieť aj o riziku, ktoré vo VOP Nováky existovalo, a to vzhľadom na množstvo výbušného materiálu a jeho nesprávne skladovanie. Napriek tomu neprijali žiadne zásadné opatrenia. Pôvodne čelili obžalobe piati, bývalý ekonomicko-obchodný riaditeľ Eduard B. v lete 2017 zomrel.

Explózia presne nezisteného množstva výbušnej látky vo VOP Nováky, ku ktorej došlo 2. marca 2007, spôsobila deštrukciu delaboračnej haly a usmrtila osem pracovníkov. Ďalších 37 zamestnancov utrpelo rôzne zranenia. Spôsobená škoda na majetku VOP, ako aj ďalšom hnuteľnom a nehnuteľnom majetku, sa vyšplhala na viac ako štyri milióny eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy