Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Havajská sopka opäť vybuchla. Nebezpečné sú najmä sopečné plyny
Zdielať na

Havajská sopka opäť vybuchla. Nebezpečné sú najmä sopečné plyny

HONOLULU / Havajská sopka Kilauea v stredu 7. júna skoro ráno miestneho času opäť vybuchla. Podľa Amerického geologického ústavu (USGS) sa však prúdy lávy aktuálne obmedzujú iba na bezprostredné okolie sopky.

Žiaru nad vrcholom sopky signalizujúcu začiatok nového výbuchu pozorovali na záberoch webkamery umiestnenej na vrchole vulkánu o 4.44 h miestneho času (16.44 h SELČ).

"Počiatočné fázy výbuchov bývajú dynamické. Aktivita sa však obmedzuje na oblasť krátera Halema'uma'u," uvádza vo vyhlásení USGS. "Najväčšie nebezpečenstvo predstavujú sopečné plyny, ktoré môžu v smere vetra napáchať vážne škody. Oxid siričitý stúpajúci z krátera zreaguje v ovzduší a vytvorí viditeľný opar známy ako vog (vulkanický smog), ktorý môže ľuďom a zvieratám spôsobiť dýchacie problémy," uvádza sa ďalej vo vyhlásení. 

Počas erupcie sa môže vyskytnúť i jav zvaný "Peléine vlasy". Ide o malé kúsky sopečného skla, ktoré môžu dráždiť kožu a spôsobovať problémy so zrakom. Jav je pomenovaný po havajskej bohyni ohňa a sopiek Pelé. Erupcia Kilauey prišla niekoľko týždňov potom, ako vybuchla iná havajská sopka – Mauna Loa. Najväčší vulkán na svete sa prebudil v závere minulého roka po viac ako 40 rokoch. Valili sa z neho prúdy lávy a sopečné skaly vyletovali do výšky 60 metrov nad okolitý terén. Kilauea je výrazne menšia ako Mauna Loa, no zároveň je aktívnejšia. V rozmedzí rokov 1983 až 2019 vybuchovala takmer neustále. Turistom ponúkajú ako atrakciu prelety vrtuľníkom okolo nej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy