Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Hrôzostrašný útok žraloka v Egypte: Pláže museli uzavrieť
Zdielať na

Hrôzostrašný útok žraloka v Egypte: Pláže museli uzavrieť

HURGADA / Pri útoku žraloka v egyptskom letovisku Hurgada zahynul vo štvrtok, 8. júna, ruský občan. Podľa agentúry AP egyptské úrady uviedli, že útočil žralok tigrí a že uzavreli 74 kilometrov dlhý úsek pobrežia. Neprístupný zostane až do nedele, 11. júna.

"Ruský občan zomrel v dôsledku útoku žraloka," uviedol ruský generálny konzul v Hurgade Viktor Voropajev a dodal, že úmrtie muža narodeného v roku 1999 potvrdili príslušné egyptské úrady. K incidentu podľa Voropajeva došlo popoludní pri pláži Dream Beach, ktorá je obecným majetkom a nepatrí k žiadnemu z hotelov. Ruský občan podľa konzula nebol turista, ale mal v Egypte trvalý pobyt.

Na videu je vidieť, ako žralok krúži a opakovane napáda muža, ktorý sa mu snaží uplávať. Muža však žralok stiahne pod hladinu ešte predtým, ako pripláva loď s plavčíkom. Video nie je vhodné pre maloleté osoby či citlivé povahy:

Egyptské ministerstvo životného prostredia neskôr oznámilo, že žralok bol chytený a bude skúmaný v laboratóriu, aby sa zistilo, čo k nezvyčajnému útoku viedlo. Video nie je vhodné pre maloleté osoby či citlivé povahy:

Ruský konzulát v Hurgade vyzval ruských občanov, aby "boli pri pobyte vo vode ostražití, prísne dodržiavali zákazy kúpania a potápania, ktoré vydávajú egyptské úrady, a striktne dbali varovania hotelového personálu a pobrežnej stráže a výziev, aby sa vrátili na súš".

Žraloky tigre žijú v tropických a miernych vodách a patria medzi žraloky, ktoré sa najčastejšie objavujú v globálnej databáze žraločích útokov na človeka, píše AP.

Prípady napadnutia ľudí žralokom sú v Egypte skôr výnimočné. V minulom roku však došlo v Hughade počas niekoľkých dní k dvom smrteľným útokom, pri ktorých zahynuli turistky z Rakúska a Rumunska. V roku 2018 zomrel v egyptskom letovisku Marsá Alam po napadnutí žralokom český turista. 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy