Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Obrovský požiar v Prešove: Ľudí evakuovali, okolie je uzavreté
Zdielať na

Obrovský požiar v Prešove: Ľudí evakuovali, okolie je uzavreté

PREŠOV / Obyvatelia Prešova spozorovali obrovský požiar v spaľovni odpadov. Na miesto bolo vyslaných cez 40 hasičov. Na záberoch boli zachytené aj výbuchy. Požiar je podľa posledných informácií v týchto momentoch pod kontrolou.

Záchranári nateraz neevidujú zranených

"Na základe požiadavky hasičov Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby Slovenskej republiky vyslalo k požiaru chemikálií v Prešove a nahlásenej možnej evakuácii bytoviek posádku rýchlej lekárskej pomoci (RLP). Aktuálne neevidujeme žiadne zranenie," uviedlo operačné stredisko.

Požiar vypukol na Jilemnického ulici. Potvrdil to operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove. Podľa správy HaZZ bolo na miesto vyslaných 41 hasičov a 25 kusov hasičskej techniky. Na mieste sú všetky zložky integrovaného záchranného systému. Oheň je údajne lokalizovaný a na mieste už nič nevybuchuje.

Obyvateľov aj zamestnancov evakuovali

"Zatiaľ sú evakuované všetky firmy v okolí a všetko vytláčame von, civilov aj zamestnancov vo firmách. Horia sklady spoločnosti, ktorá má v Prešove spaľovňu na odpad. Vyzerá to na extrémne rozsiahly požiar," vyhlásil primátor.

V okolí sa nachádzajú aj byty. Podľa zdroja TV JOJ policajti zvonili na zvonček bytovky a evakuovali aj domácnosti.

Požiar sa podarilo lokalizovať

Pri posledných meraniach nezistili zvýšené hodnoty nebezpečného plynu či nebezpečných látok. "Momentálne sú na mieste ešte štyri cisterny a deviati hasiči. Požiar sa nešíri, je lokalizovaný. Podľa posledných meraní neboli namerané žiadne zvýšené hodnoty nebezpečného plynu alebo nejaké nebezpečné látky. Jediné čo bolo namerané, boli zvýšené hodnoty prachové, ale tie nie sú nebezpečné pre zdravie obyvateľov," uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove. Polícia informovala, že pre požiar začala trestné stíhanie.

Mesto na svojej webstránke informovalo, že na mieste je kontrolné chemické laboratórium, ktoré zabezpečuje pravidelné merania hodnôt ovzdušia. "Hodnoty meraní sú aktuálne v poriadku. Na území mesta Prešov nie je potrebné používať ochranu dýchacích ciest respirátor. Jilemnického ulica je uvoľnená pre vozidlá, občania sa môžu vrátiť aj do okolitých firiem," uviedlo mesto.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy