Skoro jasno
16°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Aké mená "leteli" v roku 2023? V zozname sa objavili aj tie exotické
Zdielať na

Aké mená "leteli" v roku 2023? V zozname sa objavili aj tie exotické

BRATISLAVA / Poznáme tie najobľúbenejšie mená tohto roku. Rodičia pri bábätkách zväčša vsádzali na istotu. Každá rodina funguje inak. Niekde vyberá otec, niekde mama, väčšinou je voľba spoločná. Už ani zďaleka sa však pri rozhodovaní nepozerajú iba do slovenského kalendára. Exotické mená sú čoraz častejšie.

Vyhrala "múdrosť" a ​"druhorodený"

Medzi dievčatami dominovala Sofia, rodičia si vyberali aj Elišku, Viktóriu, Ninu a Natáliu. Vôbec najviac sa tento rok narodilo Jakubov. No a o pár rokov bude po Slovensku chodiť aj množstvo Samuelov, Adamov, Šimonov a Michalov. Takto to ale nebolo vždy. Ešte na začiatku storočia vyhrávali Kristíny a Martinovia. Neskôr viedli práve Viktórie, Samovia, v posledných rokoch boli najobľúbenejšie Emy či Niny.

Metódy výberu sú rôzne

Líšia sa od rodiny k rodine. "My sme si meno vysnívali. Nám sa hneď narodila dcéra Anička. Ani sme nerozmýšľali, že by sa mohol narodiť chlapec." V iných rodinách si právo voľby rozdelia ešte pred narodením dieťatka. "Povedal otec, že keď bude chlapec, tak vyberá meno on a keď bude dievča, tak vyberám ja. Narodil sa syn a volá sa Vladimír," uviedla opýtaná. Niektorí muži naopak vopred prijali realitu. "Volá sa Naomi. Vybrala to žena a ja som sa už naučil, že sa s ňou nemám hádať," priznal opýtaný muž.

Čerství rodičia meno vyberajú aj podľa toho, aby sa hodilo k priezvisku. A práve to hrá často ešte väčšiu rolu, ako si pripúšťame. "Ľudský mozog aktivuje centrum, ktoré reguluje skúsenosti a mozog, a preto často rozmýšľame nad takými menami, ktoré v minulosti v nás zarezonovali, ale zároveň sa mnohokrát rozhodujeme aj na základe toho, aké meno sa hodí k priezvisku," vysvetľuje neuropsychológ Robert Krause.

​Moderátorka TV JOJ sa trafila do trendu

Tento príjemný problém musela nedávno riešiť aj moderátorka TV JOJ. Nakoniec chtiac či nechtiac trafila druhé meno v tabuľke - Elišku. "V podstate manžel vybral to meno, lebo mne známi a priatelia hovoria Ali a on jedného dňa zahlásil, že ak budeme mať dcéru, tak by mohla mať prezývku Eli. Už z toho vyplývalo iba to, ako ju budeme volať, aké bude jej celé meno a keďže my máme také rýdzo slovenské, tak sme nechceli nejaké zahraničné a v podstate Eliška bol potom taký jednoznačný výber," vysvetlila svoj výber moderátorka TV JOJ Alena Stračiaková.

Trend je ale opačný. Mená sú čoraz exotickejšie. Tento rok vyskočila napríklad už spomínaná Mia, Vivien alebo Melisa. Najväčšie prekvapenia ale priniesli chlapci. Narodilo sa takmer 500 Matiasov či Tobiasov. Možno to znie zvláštne, no bolo ich viac ako Lukášov, Matúšov, Richardov, Petrov či dokonca Jánov a Jurajov. "Rodič napríklad rozmýšľa nad tým, že ak to dieťa vycestuje do zahraničia, tak minimálne bude mať medzinárodné meno a nie viazané na kultúru či štát," dodal Krause. Môžeme tak očakávať, že podobných prípadov bude ešte viac.

Top 30 najobľúbenejších mien v roku 2023:

Ženské:

  1. Sofia
  2. Eliška
  3. Viktória
  4. Nina
  5. Natália
  6. Ema
  7. Sára
  8. Nela
  9. Olívia
  10. Mia
  11. Hana
  12. Diana
  13. Laura
  14. Tamara
  15. Anna
  16. Emma
  17. Timea
  18. Karolína
  19. Júlia
  20. Kristína
  21. Rebeka
  22. Michaela
  23. Dorota
  24. Lea
  25. Alžbeta
  26. Mária
  27. Vivien
  28. Jasmína
  29. Melisa
  30. Klára

Mužské: 

  1. Jakub
  2. Samuel
  3. Adam
  4. Šimon
  5. Michal
  6. Oliver
  7. Tomáš
  8. Filip
  9. Matej
  10. Martin
  11. Tobias
  12. Lukáš
  13. Matúš
  14. Alex
  15. Dominik
  16. Richard
  17. Peter
  18. Dávid
  19. Patrik
  20. Matias
  21. Damián
  22. Sebastián
  23. Ján
  24. Timotej
  25. Juraj
  26. Noel
  27. Daniel
  28. Marek
  29. Teo
  30. Teodor

Súvisiace články

Najčítanejšie správy