Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Pekár vysvetľuje: Kvalitný chlieb vydrží aj týžden, musí však stvrdnúť
Zdielať na

Pekár vysvetľuje: Kvalitný chlieb vydrží aj týžden, musí však stvrdnúť

BRATISLAVA / V obchodoch dnes nájdete minimálne desať druhov chleba, desať druhov pečiva a o počte cukrárenských výrobkov ani nehovoriac. Všetky majú niečo spoločné. Obsah soli je v nich nižší. A nižší je aj počet pekárenských výrobkov z bielej múky. Trend zdravej výživy jednoducho núti pekárov k novým výrobkom a tradície idú bokom.

"Pozitívna správa pre slovenského spotrebiteľa, ktorý kupuje slovenské výrobky je, že slovenskí pekári vo svojich výrobkoch znížili obsah soli v pečive aj v chlebe. Konkrétna z 2 percent na 1,8. Pekári taktiež oveľa viac používajú tmavé múky a celozrnné pečivo," uviedla hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

S novými druhmi chleba  a pečiva sa tohto roku akoby roztrhlo vrece. Potvrdil to aj pekár Stanislav Hurbanič, ktorý chlieb a pečivo pečie v Bratislave dlhých 25 rokov. "Vyrábajú sa špeciálne druhy chleba a ľudia si zvykajú na tmavé pečivo," dodáva pekár.

Kvalitný chlieb

Na výber má preto v obchode 10 druhov chleba vyrobeného z tmavých múk a len jeden druh vyrobený z bielej múky. A platí to aj o pečive. "Vyrábame asi šesť druhov rožkov. Klasický biely, grahamový, celozrnný kornšpic, takzvavú mamamiu aj špaldové pečivo," upresňuje Stanislav Hurbanič.

Na otázku, ako si teda z toľkých druhov vybrať ten najzdravší má jednoduchú odpoveď. "Klasický ražný chlieb. V ktorom je vysoké percento ražnej múky, aspoň 70 percent."

Skladovanie chleba

Skúsenosti spotrebiteľov sú rôzne. "Chlieb, ktorý je nakrájaný, nevydrží dlho a splesnivie. Nenakrájaný chlieb je lepší a vydrží dlhšie. Niekedy bol chlieb lepší, mal chlebovú chuť a vôňu. Niekedy chlieb vydržal týždeň, teraz nevydrží ani tri dni," myslia si respondenti, ktorých sme oslovili na ulici.

"Dobrý chlieb nemôže splesnivieť. Chlieb musíte zabaliť do bavlnenej látky na suché miesto. Ak ho necháte v pôvodnom obale, splesnivie. Chlieb v utierka na vzduchu vydrží aj týždeň. Ak vám stvrdne, neznamená to, že je v ňom chémia. Kvalitný chlieb musí stvrdnúť lebo sa z neho postupne vyparuje voda," vysvetľuje výrobca chleba a pečiva Stanislav Hurbanič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy