Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Mlieko zahlieňuje a maslo je lepšie ako margarín, toto sú mýty o potravinách
Zdielať na

Mlieko zahlieňuje a maslo je lepšie ako margarín, toto sú mýty o potravinách

BRATISLAVA / Mlieko zahlieňuje, maslo je zdravšie ako margaríny, cukor spôsobuje cukrovku - takéto a podobné informácie sa šíria najmä na internete rýchlosťou stepného požiaru počas suchého leta. V stravovaní prakticky neexistujú veľké tajomstvá - tak ako diéty nenahradia zdravý životný štýl, aj správne zloženie stravy má svoje pomerne jednoduché pravidlá.

Čo máme jesť, aby sme boli zdraví a štíhli? To je otázka, ktorá vyzerá jednoducho, ale odpoveď na ňu až taká jednoduchá nie. Existuje totiž veľa zaručených, no zároveň protichodných názorov.

Nie je teda vôbec ľahká zistiť, kde je vlastne pravda. Na základe osobných skúseností a vedeckých zistení zo sveta o niekoľkých mýtoch o potravinách hovoril uznávaný Gastroenterológ a obezitológ, doktor Peter Minárik.

Riziko rakoviny

Ten napríklad tvrdí, že kravské mlieko je pre zdravie jednoznačne prospešné, najmä ako zdroj vápnika. Práve z mlieka a mliečnych výrobkov sa vápnik najlepšie vstrebáva. Mlieko nás zároveň aj chráni.

"Mlieko je jedna z viacerých živín, ktoré môžu znížiť riziko rakoviny hrubého čreva," tvrdí Minárik. Odporúča pritom piť mlieko so zníženým obsahom tuku. A to bez ohľadu na to, či ho kupujeme vo fľaši alebo v škatuli. Ako tvrdí, aj mlieko v škatuli je iba tepelne ošetrené a nepridávajú sa tam žiadne stabilizátory ani "éčka".

Mýtus o zahlieňovaní

Podľa doktor Minárika nie je vedecky dokázané, že mlieko zahlieňuje. Považuje to iba za mýtus. Za veľmi prehnané tiež považuje vyjadrenia, že pitie kávy spôsobuje dehydratáciu.

Reportáž spracoval redaktor Daniel Levický Archleb:

Či nás bude káva dehydrovať, či budeme močiť  viac ako nekávičkári, to záleží od toho, koľko kávy vypijeme. "Do 300 mg kofeínu je to veľmi podobné. Nad 600 mg sa začína celodenná produkcia moču zvyšovať," hovorí Minárik.

Najväčším postrachom pre ľudí, ktorí chcú schudnúť je tuk. Názory na maslo, margarín, či oleje sú však rôzne. "Maslo obsahuje nad 50 percent nasýtených mastných kyselín. Z hľadiska nutričného sú margaríny lepšou voľbou," myslí si gastroenterológ.

Pozrite si diskusiu moderátoriek Novín o 17 ohľadom zdravej výživy:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy