Jasno
20°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Hygienici varujú pred zdravotne nevhodnou majonézou
Zdielať na

Hygienici varujú pred zdravotne nevhodnou majonézou

Zdroj: ISIFA/ilustračné

BRATISLAVA / Úrad verejného zdravotníctva SR upozorňuje na zdravotne nevyhovujúci výrobok HS Majonéza. Ako agentúru SITA informoval hlavný hygienik Slovenskej republiky Ivan Rovný, Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR dostal 3. decembra cez Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá (RASFF) informáciu z Českej republiky o nevyhovujúcom výrobku HS Majonéza.

"Výrobky boli distribuované z centrálneho skladu Makro Cash and Carry ČR s.r.o. (spoločný pre ČR a SR) na prevádzky Metro Cash and Carry SR s.r.o.," informuje ÚVZ SR.

Majú dátum minimálnej trvanlivosti medzi 27/01/2016 a 19/2/2016 a na základe sťažnosti zákazníka v nich bolo "identifikované mikrobiologické nebezpečenstvo, nie je však spresnené, akého charakteru", píše ďalej v tlačovej správe úrad verejného zdravotníctva.

Ide o tieto výrobky: HS Majonéza 70 % olej 5 kg - 498 ks, HS Majonéza 70 % olej 10 kg - 517 ks a HS Majonéza 70 % olej 1300 ml - 456 ks.

ÚVZ v tlačovej správe tiež informuje, že z oznámenia na internetových stránkach spoločnosti METRO "pri týchto výrobkoch došlo k chybe vo výrobe a majú nevyhovujúce organoleptické a mikrobiologické vlastnosti. Spoločnosť METRO už všetky výrobky stiahla z predaja. Daný výrobok je potrebné zlikvidovať alebo vrátiť späť do akéhokoľvek veľkoobchodného strediska METRO do 31.12.2015".

Stovky zákazníkov

Z informácií, ktoré má ÚVZ SR k dispozícii vyplýva, že si nevyhovujúce výrobky na Slovensku kúpilo viac ako 580 zákazníkov, prevažne zariadenia spoločného stravovania. "Podľa informácií z Českej republiky všetci zákazníci, ktorí si zakúpili aspoň jedno balenie výrobku 'HS Majonéza 70 % oleja', boli o situácii informovaní SMS, e-mailom alebo písomne. Oznámenie bolo tiež vyvesené na internetových stránkach spoločnosti (http://www.metro.sk/vyzva) a na reklamačnej recepcii vo všetkých veľkoobchodných strediskách. Zákazníci boli vyzvaní, aby okrem vrátenia výrobku zlikvidovali i produkty vyrobené z daných šarží majonéz," dodáva Úrad verejného zdravotníctva SR.

Zdielať na

Súvisiace články