Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Hygienici varujú pred nebezpečnými kozmetickými výrobkami
Zdielať na

Hygienici varujú pred nebezpečnými kozmetickými výrobkami

Zdroj: Thinkstockphotos

BRATISLAVA / Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii, ktoré nahlásil do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky kontrolný orgán vo Francúzsku. Nebezpečné kozmetické výrobky na bielenie pokožky obsahujú látku hydrochinón, ktorá je určená len na profesionálne použitie a môže sa používať iba do výrobkov na nechtový dizajn.

Ako informoval hlavný hygienik Ivan Rovný, medzi nebezpečnými výrobkami je krém na bielenie pokožky MEDICATED FADE CREME WITH SUNSCREEN značky CLEAR EssencE pôvodom z USA od výrobcu Bluefield Associates.

Výrobok je zabalený vo viacfarebnom kartónovom obale a má hmotnosť 113,5 gramu.

Nebezpečnú látku obsahujú aj ďalšie výrobky, napríklad olej na bielenie pokožky s názvom Lightening oil with carrot oil značky Caro Light pôvodom z Pobrežia Slonoviny od výrobcu Dream Cosmetics, respektíve Angel Cosmetics z Konga.

Fľaška s olejom je zabalená v oranžovom kartónovom obale.

Nebezpečná kozmetika

Do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky nahlásili aj mlieko na bielenie pokožky tej istej značky s názvom Lightening beauty lotion with carrot oil.

Medzi nebezpečnými výrobkami je aj mydlo na bielenie pokožky Lightening beauty soap značky CARO WHITE pôvodom z Pobrežia Slonoviny od výrobcu Dream Cosmetics, respektíve Angel Cosmetics z Konga.

Značky CARO WHITE je aj krém na bielenie pokožky Lightening beauty cream.

Nesmie sa používať

Ako dodal Rovný, vo všetkých výrobkoch na bielenie pokožky zistili látku hydrochinón, čo je v rozpore so zoznamom látok, ktoré nesmú byť zložkami kozmetických výrobkov podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady.

Hydrochinón je látka, ktorá je určená len na profesionálne použitie a môže sa používať iba do výrobkov na nechtový dizajn. Výrobok môže spôsobiť kožné alergie. Je možné, že tieto výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike.

Zdielať na

Najčítanejšie správy