Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Kontrolóri na vianočných trhoch našli potraviny po dátume spotreby
Zdielať na

Kontrolóri na vianočných trhoch našli potraviny po dátume spotreby

BRATISLAVA / Potraviny po dátume spotreby, či bez označenia pôvodu. Kontrolóri zistili aj to, že niektorým predajcom na vianočných trhoch chýbajú aj povolenia od Úradu verejného zdravotníctva.

Inšpektori na vianočných trhoch v hlavnom meste najprv kontrolovali nepotravinový tovar. Zastavili sa pri stánku s módnymi doplnkami, kde si kúpili peňaženku.

Následne obchodníkovi oznámili, že ide o kontrolu Slovenskej obchodnej inšpekcie. Od predajcu dostali pokladničný doklad. Inšpektori sa tak zamerali na kontrolu potrebných povolení na predaj, ale aj označenia stánku, či kontrolu cenoviek.

Od predajcu dostali pokladničný doklad. Inšpektori sa tak zamerali na kontrolu potrebných povolení na predaj, ale aj označenia stánku, či kontrolu cenoviek. V tomto stánku bolo všetko v poriadku. Druhá zastávka bola pri občerstvení.

Nedostali pokladničný doklad

Pri druhom stánku kontrolovali občerstvenie, doklad nedostali. Predávajúci mal na stánku informáciu, na ktorej upozorňoval na zákon o používaní registračnej pokladnice. Ako zdravotne ťažko postihnutý blok vydávať nemusí. To ale neznamená, že nemá dávať doklad v náhradnej forme, ako mu to ukladá zákon o ochrane spotrebiteľa. Tento prípad kontrolóri posunú na právne oddelenie obchodnej inšpekcie.

Čo sa týka potravín na vianočných trhoch, viac nedostatkov sa podarilo zistiť pracovníkom úradu verejného zdravotníctva. "Zistené boli nedostatky ako prevádzkovanie bez rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva, nezabezpečená vysledovateľnosť potravín a taktiež potraviny po dátume spotreby," uviedla hovorkyňa úradu Lenka Skalická.

Šesť pokút

Úrad uložil šesť pokút v sume 500 eur a začali štyri správne konania. Riaditeľ bratislavskej obchodnej inšpekcie odporúča si vždy zobrať na vianočných trhoch doklad o kúpe.

"Jedná sa o jednorázový príležitostný predaj, kde na základe tohto dokladu, v prípade, že daná vec sa pokazí, je možné reklamovať u príslušného podnikateľa," uviedol Riaditeľ SOI pre Bratislavský kraj Ľubomír Opálka.

Vianočné trhy sa o pár dní skončia a predávajúci sú z celého Slovenska. V prípade reklamácie sa vám doklad o kúpe zíde, pretože len tam nájdete uvedené sídlo firmy, kde daný tovar viete reklamovať. Kontroly pracovníkov nielen obchodnej inšpekcie budú námatkovo pokračovať až do konca vianočných trhov.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy