Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Špina v bufetoch: Mäso na zemi a neumyté ruky po toalete
Zdielať na

Špina v bufetoch: Mäso na zemi a neumyté ruky po toalete

BRATISLAVA / Veľká kontrola na kúpaliskách. Hygienici si posvietili na 297 prevádzok na kúpaliskách po celom Slovensku. Nedostatky zistili v 35 z nich., najčastejším problémom bolo mäso.

Hygienici si posvietili na to, čo sa deje, kým zákazník dostane svoj tovar. Najčastejšie problémy v bufetoch mali hygienici s mäsom.

Rozmrazovanie na podlahe

"Zistené boli nedostatky ako napríklad potraviny po dátume spotreby, nesprávne skladovanie potravín, v prevádzkovej aj osobnej hygiene. taktiež aj rozmrazovanie mäsa na podlahe pri teplote miestnosti," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.

Nedostatky odhalili hygienici aj v jednom z bufetov na bratislavskej Kuchajde. "My iba zo skazených vecí robíme. Máme skazené mäso a hlavne z Poľska, choré mäso," uviedol majiteľ stánku.

Najviac nedostatkov odhalili kontrolóri v trenčianskom a nitrianskom kraji, v Nových Zámkoch sedem a v Dunajskej Strede šesť problémov.

Počet zariadení spoločného stravovania so zistenými nedostatkami

KrajPočet zariadení
Bratislavský kraj3
Banskobystrický kraj 3
Košický kraj0
Nitriansky kraj10
Prešovský kraj0
Trenčiansky kraj5
Trnavský kraj10
Žilinský kraj4

Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva

Čistota rúk

Hygienici kontrolovali dosky, pulty, aj čistotu rúk zamestnancov. Stery v 32 prípadoch odhalili, že stánkari si nedostatočne umývajú ruky pri práci a po použití WC. Stery v štyroch prípadoch našli baktérie. "Pre citlivé skupiny to môže znamenať zdravotné ťažkosti ako napríklad hnačky alebo vracanie," uviedla Skalická.

Pozrite si priložené video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy