Jasno
18°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Za oštiepok na dva roky do basy. Nelegálna výroba vám vezme slobodu
Zdielať na

Za oštiepok na dva roky do basy. Nelegálna výroba vám vezme slobodu

KRAKOV / Za nelegálnu výrobu oštiepkov v Poľsku hrozí väzenie. To nie je vtip, ale realita. Kto nemá platný certifikát, hrozí mu podľa poľských zákonov až dvojročný pobyt za mrežami. Hygienici a kontrolóri totiž tvrdia, že pokiaľ je syr pripravovaný v rozpore s normami Európskej únie, tak ide o porušenie značky a klamanie klienta.

Vyzerá to tak, že viacerí gorali z poľského pohraničia majú zarobené na veľký problém, pre ktorý dokonca môžu skončiť až vo väzení. Na vine majú byť  tradičné oštiepky.

"V prípade, že zistíme, že daný oštiepok je označený ako oštiepok a nemá platný certifikát, ide o zavádzanie klienta a vtedy dávame podnet na prokuratúru," vysvetľuje Ewa Gaska z Krajskej odbornej inšpekcie.

Prvá obeť

"Oštiepky boli, sú, aj budú. Ešte aj za Nemcov boli oštiepky, a bačovia ich vyrábali. A teraz chcú len samé certifikáty," hovorí predavačka oštiepkov Magda.

Novela zákona má už aj svoju prvú obeť. Je ňou bača spoza hraníc, ktorý dostal za nelegálne oštiepky 6 mesiacov za mrežami. Podobný osud by tak mohol zastihnúť napríklad aj staršie ženy na trhu, ktoré predávajú tradičný produkt bez certifikátov. To, že to robili takto celý život, už dnes nikoho nezaujíma.

Vyhýba sa kontrolám

Ani samotní výrobcovia oštiepkov nie sú v tejto otázke jednotní. Na jednej strane totiž stoja bačovia, ktorí vyrábajú oštiepky podľa noriem Európskej únie a na druhej strane zase bežní producenti.

"Keď nemá certifikát, tak sa jednoducho vyhýba všetkým kontrolám a hygienickým normám, zatiaľčo my ich musíme poctivo plniť," vysvetľuje bača Stanislaw Laś.

Téme sa venuje redaktor Peter Dzurilla:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy