Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Pozor na výrobky zo salaša, hrozí encefalitída
Zdielať na

Pozor na výrobky zo salaša, hrozí encefalitída

SLOVENSKO / Na slovenských salašoch je v posledných dňoch poriadne rušno. Kontrolóri zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy odoberajú od chovateľov kôz a oviec vzorky mlieka. Rozruch spôsobilo rozšírenie kliešťovej encefalitídy. Šesť ľudí sa ňou nakazilo po skonzumovaní ovčieho syra na jednom liptovskom salaši.

Liptovský salaš je veľmi obľúbený. Začiatkom apríla si na ňom kupovala syry aj skupinka z Oravy. O pár dní neskôr už ležali v nemocnici. "Jedného pacienta máme stále hospitalizovaného. Priebeh ochorenie je u neho mierny," uviedla hovorkyňa martinskej nemocnice Katarína Kapustová.

Nebezpečný vírus v mlieku

Kontrola potvrdila, že návštevníci sa mohli nakaziť práve na salaši. Mlieko od jedného z dodávateľov bolo pozitívne na výskyt nebezpečného vírusu.

"Každý sa teraz bojí, že je to na všetkých salašoch na Liptove, na Spiši. Robí to zlé meno tým, ktorí chcú poctivo pracovať," myslí si bača Štefan Črep.

Oblasti, kde je riziko encefalitídy najvyššie:

noviny.sk

"Pozdĺž rieky Váh a v niektorých lokalitách na východnom Slovensku," konkretizuje oblasti Lenka Skalická, hovorkyňa úradu verejného zdravotníctva.

Rozsiahla kontrola salašov

Štát prijal núdzové opatrenie a rozbehol kontrolu 270 salašov po celom slovensku. Odobraté vzorky mlieka skúmajú v laboratóriu, či nie sú nakazené vírusom.

"Všetky prípady, z ktorých máme výsledky, okrem jedného, sú negatívne," tvrdí riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Potrebné osvedčenie

Korbáčiky, oštiepky, syr, bryndza , ktoré príležitostne kupujete na salaši alebo na trhu môžete bez obáv kúpiť len vtedy, ak vám predavač ukáže osvedčenie. To má potvrdiť, že nepasterizované mlieko, z ktorého boli vyrobené, prešlo kontrolou. "Malo by byť vyvesené, že mlieko z daného salaša bolo vyšetrené," dodáva Bíreš.

Ovčia nepasterizovaná bryndza je podľa viacerých odborníkov to najlepšie, čo na Slovensku máme. Kontroly by mali minimalizovať riziko nákazy. "Mierna zima spôsobila, že je silné premnoženie kliešťov. To je dôvod, prečo sme mimoriadne nariadili vyšetrovanie ovčieho a kozieho mlieka," potvrdil Bíreš.

Nákaza encefalitídou zo syra na liptovskom salaši nie je ojedinelá. Podobný prípad sa stal aj na východnom Slovensku minulý rok v lete. Vtedy sa nakazilo päť ľudí. VIAC TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy