Oblačno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Sezóna kliešťov začína. Takto sa im vyhnete
Zdielať na

Sezóna kliešťov začína. Takto sa im vyhnete

BRATISLAVA / Vďaka otepleniu už môžeme hovoriť o kliešťovej sezóne, s ktorou sú spojené strašiaky ako kliešťová encefalitída a lymská borelióza. Človek je pri napadnutí kliešťom vystavený ochoreniu z nakazeného parazita. Aby bola liečba úspešná, najdôležitejšia je včasná a presná diagnóza ochorenia.

Sto prípadov ročne

"Nevedel som sa postaviť, nemohol som sa pohnúť," popisuje trpké ráno Tomáš, ktorému sa do tela zavŕtal infikovaný kliešť. Doktor povedal, že sa jedná o lymskú boreliózu. Tomáš sa celej liečbe mohol vyhnúť, ak by sa po prechádzke v lese skontroloval.

"Hneď ako prídeme z vonku, musíme sa poprezerať," zdôrazňuje Peter Lipták, praktický lekár pre dospelých. Počet ochorení na kliešťovú encefalitídu sa za posledné roky vyšplhal až na 100 prípadov ročne.

Namiesto očkovania repelent

Malé stvorenie sa prisaje na kohokoľvek, najčastejšie tam, kde máme najtenšiu kožu - za kolenom, pod pazuchou, prípadne v oblasti hlavy. "U encefalitídy je dôležité, že môžeme pacienta chrániť očkovaním. U boreliózy očkovanie zatiaľ nemáme, ale včas na to vieme prísť," dodáva MUDr. Lipták. Ak nie ste zástancom očkovania, nezabúdajte mať po ruke repelent, prípadne sa vyhýbajte lokalitám v blízkosti riek.

Dezinfekcia jódom

"Ak kliešť nebol dlho prisatý, nie je dôvod na vyšetrenie," hovorí MUDr. Monika Antošová. V súčasnosti Úrad verejného zdravotníctva eviduje štyri prípady ochorenia encefalitídy.

Doktori radia - nepodceňujte prevenciu. Predídete tak mnohým nepríjemnostiam, ktoré liečbu sprevádzajú. Pozorujte seba i svoje deti. Ak sa však nám už kliešť zavŕta do tela, najdôležitejšie je ho čím skôr dostať z tela von a postihnuté miesto vydenzifikovať jódom.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy