Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Aj poštou môžete poslať kliešťa na rozbor
Zdielať na

Aj poštou môžete poslať kliešťa na rozbor

BRATISLAVA / Konečne prišlo trochu lepšie počasie, takže človek môže vybehnúť aj do prírody. V prírode sa dajú robiť všelijaké veci, no treba si dávať pozor. Najmä na nových kamarátov, ktorých si prinesiete domov. Kliešte v našich lesoch sa už nevedia dočkať, kedy sa budú môcť zahryznúť do nejakého neopatrného cicavca. Ak si kliešťa na sebe nájdete, môžete si ho dať otestovať či je nebezpečný.

Laboratórna skúmavka alebo mikroténové vrecko

Možnosť otestovať kliešťa ponúka Virologický ústav Slovenskej akadémie vied v Bratislave. No ako ho tam dopraviť? Osobne alebo poštou. Presne tak, jednou z možností je vložiť ho pinzetou do laboratórnej skúmavky. No tú občania nemajú bežne k dispozícii. Preto sú aj náhradné riešenia.

Ak si chcete kliešťa, ktorého ste sa stali obeťou otestovať na vírusy, stačí keď ho dáte do navlhčenej servítky a do mikroténového vrecka. No a následne už len v obálke zašlete poštov do Slovenskej Akadémie Vied.

Vyšetrenie kliešťa pomôže pri komplikáciách

"Vyšetrujeme kliešte na borélie, rikecie, anaplazmy. Keď sa človek dozvie že kliešť obsahoval nejakého patogéna, tak v prípade nejakých komplikácií môže ísť k lekárovi a tam lekára upozorniť a ukáže mu vyšetrenie kliešťa," upresnila Elena Kociánová z Virologického ústavu SAV.

Testovanie kliešťa pritom využilo za posledné 3 roky asi 80 Slovákov. "Asi by som to urobila. Ja raz keď som si to vytiahol, tak som si ho nechal chviľku, že keby to náhodou sčervenalo, tak by som to odniesol a potom by som zistil čo som chytil." Takéto boli reakcie ľudí na otázku, či by využili takúto službu. Ohlasy boli pozitívne, avšak po informácii, že služba stojí 15 eur už dôslednejšie zvažovali. "Keby mi poslala pošta 15 euro, tak ja by som poslal kliešťa emailom," zaznelo v ankete.

Ako však kliešťa správne vybrať?

Ako vidieť Slovákov humor neopúšťa, no nie všetci vedia napríklad to ako kliešťa správne z nášho tela vybrať. "Kliešťa najrýchlejšie vybrať bud pinzetou alebo zariadením na to určeným. Treba ho vykývať," dodala Elena Kociánová.

"Po vytiahnutí kliešťa je veľmi dôležité, dobre vydenzifikovať ranu,"
upozorňuje Valér Husarovič, obvodný lekár. Ak sa objavia v priebehu 6-8 týždňov objavia na tele kožné problémy, okamžite vyhľadajte lekára. Ak sa rozhodnete pre testovanie kliešťa, poisťovňa Vám však test neuhradí.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Joshua Wickerham/ilustračné

Súvisiace články