Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vďaka špeciálnej operácii môže Jolana (80) opäť vidieť
Zdielať na

Vďaka špeciálnej operácii môže Jolana (80) opäť vidieť

BRATISLAVA / Lekári z Univerzitnej nemocnice v Bratislave transplantovali 80-ročnej Jolane z Nitry očnú rohovku ožiarenú kobaltom. Čipernej dôchodkyni tak po viac ako dvoch rokoch tmy opät vrátili do života svetlo a farby. Ožiarené rohovky sú k dispozícii ešte trom slovenským pacietnom . Pochádzajú od amerických nebožtíkov.

Pacientka už po pár hodinách videla

"Výhodou rohovky ožiarenej kobaltom je, že stratí všetky pôvodné bunky a nadobudne vlastnosti umelej rohovky, dobre sa hojí," vysvetľuje prof.MUDr. Andrej Černák, prednosta očnej kliniky.

Aj pani Jolana už transplantáciu rohovky absolvovala, a to až dva krát a do dvoch rokov sa jej oko opäť zakalilo. Pri upravenej rohovke kobaltom by sa to však stať už nemalo. Pred operáciou si pani Jolana nevedela ani narúžovať pery, po nej to už nie je žiadny problém. "Ja som sám bol veľmi prekvapený, pretože ona už po pár hodinách od operácie opäť krásne videla," prezradil Černák.

Na Slovensku sme odkázaní na dovoz rohoviek

Rohovky ožiarené kobaltom pochádzajú z Ameriky, kde ich odobrali nebožtíkom a následne ožiarili. Takto upravené putovali na Slovensko. Rozdiel medzi transplantáciou rohovky a transplantáciou kobaltovej rohovky nie je žiadny, na Slovensku však rohovky neožarujeme a tak sme, čo je zatiaľ jedinou nevýhodou, odkázaní na dovoz. "Chceli by sme nájsť spôsob ako ožarovať rohovky aj u nás.  Na darcu rohovky u nás čakáte rok aj dva a takto čakať nemusíte," vysvetlil lekár.

Takáto operácia však nie je vhodná pre každého

Operáciu rohovky upravenú kobaltom však môžu absolvovať len tí, u ktorých došlo k poškodeniu rohovky, nie však tí, ktorí ju majú poškodenú od narodenia. "Transplantácia je najvhodnejšia u pacientov, ktorí majú povrch oka poškodený zápalom, popálením alebo iným úrazom," upresňuje Černák.

Slovenskí lekári z univerzitnej nemocnice teda k dispozícii pre ďaľších pacientov majú ešte tri rohovky. "Úžasné, opäť vidím! Veľmi sa tomu teším, i keď to ešte bolí," dodala nadšená pacientka.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články