Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Krv od jediného darcu môže zachrániť až 3 životy
Zdielať na

Krv od jediného darcu môže zachrániť až 3 životy

BRATISLAVA / Vedeli ste kam po odbere putuje a čo sa s ňou vlastne robí? Odpovede na otázky dostanete v nasledujúcom príspevku.

Krv sa musí rozdeliť na zložky

Ako prebieha taký odber krvi? Po rýchlom vyšetrení si sadnete do kresla a následne vám z tela odoberú 450 mililitrov krvi. "Mali by sa do 24 hodín spracovať," hovorí vedúca lekárka Klára Sviteková. Tá skutočná práca začína, keď sa ľudia z kresiel zdvíhajú a odchádzajú za svojimi povinnosťami.

Krv z odberového miesta sa dá do chladiacich boxov a potom sa odváža do spracovateľského centra, kde sa krv rozdeľuje na jednotlivé zložky. A to na plazmu, červené krvinky a krvné doštičky. "Pre troch ľudí je určená tá jedna konzerva od jedného darcu," dodáva Sviteková.

Všetko prebieha v uzavretom priestore jednotlivých zariadení, aby krv nedošla do styku s baktériami vo vzduchu. Červené krvinky sa skladujú pri chladničkovej teplote 2 až 6 stupňov.

Krvné doštičky naopak sa skladujú pri teplote 22 stupňov a sústavnom trepaní-aby boli v neustálom pohybe. Plazma sa ako jediná mrazí na teplotu mínus 35 stupňov. Uchované sú, až kým nie sú známe laboratórne výsledky, či tá ktorá krv je v poriadku. "Krv odobratá v jeden deň je už na druhý k dispozícii pre pacientov," dodáva vedúca pracovníčka Desana Matušová.

Najdlhšie vydrží čerstvá plazma

Najdlhšie takto uskladnená vydrží čerstvá plazma a to až dva roky. Červené krvinky sa môžu použiť do 42 dní, no a krvné doštičky len do 5 dní. Práve preto sa len krvné doštičky, ako jediný prípravok z odobratej krvi, likvidujú.

Zo všetkej krvi zostáva len malé percento nevyužité, to znamená, že o to sú potom menšie aj zásoby. "Našťastie si jednotlivé centrá respektívne krvné banky navzájom vypomáhať," dodáva na záver Matušová.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články