Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Encefalitída z kozieho syra? Nakazilo sa už päť ľudí
Zdielať na

Encefalitída z kozieho syra? Nakazilo sa už päť ľudí

PREŠOV / Na východe Slovenska sa päť ľudí nakazilo kliešťovou encefalitídou zrejme po konzumácii kozieho syra. Bol vyrobený z mlieka kozy nakazenej kliešťom. Potvrdili to laboratórne testy veterinárov. Problém je v tom, že bačovia si popri práci na farme chovajú ovce a kozy načierno bez potrebných povolení a pravidelných vyšetrení.

Diagnóza kliešťová encefalitída

Začalo sa to nevinne ako angína. Pridali sa teploty, tak musel pán Miroslav vyhľadať lekársku pomoc. V nemocnici skončilo 5 ľudí. U všetkých potvrdili kliešťovú encefalitídu. Ochorenie, ktoré v najzávažnejších prípadoch môže viesť až k ochrnutiu, výnimočne i k smrti.

Muž a jeho blízki a známi sa nakazili po konzumácii syra od kozy alebo ovce, ktorá bola nakazená kliešťom. Muž ktorý pracuje na ovčej farme ale tvrdí, že nič také nejedol a z čoho sa mohol nakaziť sa vraj mame ísť opýtať na farmu. "Jedol som len guláš a polievku," hovorí nakazený bača Miroslav.

Veterinári odhalili pochybenia

Pri hľadaní ohniska nákazy ale štátni veterinári odhalili až dva neregistrované chovy. Jeden z nich patrí aj nakazenému mužovi. Veterinári zistili, že muž chová štyri kozy. Keď bača zistil, že o týchto skutočnostiach vieme, už mu do reči nebolo. "Som vám povedal, dovidenia!".

Jeho teraz už bývalí kolegovia nám potvrdili, že choval kozy. Z ich mlieka mal vyrábať syr a dokonca ho predávať. "Podľa vyjadrenia zamestnancov vieme, že konzumoval aj mlieko aj syr," hovorí Vladimír Gašpar, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Farme stopli predaj

Svojim konaním zavaril najmä farme. Výrobu majú pozastavenú a zo zásob sa nič nesmie ani predávať kým sa všetko nevyšetrí. "Nakazila sa len jeho rodina. My v našej predajni predávame denne 60 až 80 kíl syra, čiže keby bol náš syr zlý, ochorelo by viac ľudí ako 5," dodal majiteľ farmy Peter Gamčík.

Veterinári varujú. Dobre mienený dar od suseda v podobe syra je ďaleko viac rizikovejší ak nemá sused registrovaný chov. Ani sám totiž nemusí o nákaze tušiť.

Špeciálne spravodajstvo KRIMI PLUS v sobotu o 18:00.

isifa

Súvisiace články