Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zakázali už siedmy liek! Viac škodil ako pomáhal
Zdielať na

Zakázali už siedmy liek! Viac škodil ako pomáhal

BRATISLAVA / V lekárňach bude o jeden liek menej. Nizoral, ktorý sa používa pri plesňových ochoreniach zakázali. Zistilo sa totiž, že viac škodí ako pomáha. Nie je to však prvý liek, ktorý u nás zakázal Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Dôvodom, prečo lieky sťahujú z lekární, sú stále prísnejšie kontroly.

Lekár odporučí náhradný liek

Liek proti plesňovým infekciám už pacienti u lekárnika onedlho nedostanú. Ľudia, ktorým liek v ostatných dňoch lekár predpísal, by ho požívať nemali. "Výbor Európskej liekovej agentúry vydal odporúčanie na pozastavenie registrácie liekov z obsahom ketokonazolu, z dôvodu zvýšeného rizika poškodenia pečene," hovorí Valéria Pernišová, hovorkyňa Štátneho úradu pre kontrolu liečiv.

Riziko nežiadúcich účinkov tohto lieku, ktoré poškodzujú pečeň je väčšie ako jeho liečebný účinok. Preto sa sťahuje z lekární hneď, ako to odsúhlasí Európska komisia. "Pri najbližšej návšteve lekára, ten prehodnotí inú vhodnú liečbu," dodala Pernišová.

Tento rok vyradili už 7 liekov

Podľa lekárov vyradené lieky nemajú problém nahradiť inými. "Liekov proti plesniam je dosť na našom trhu, máme aj upozornenie z ministerstva zdravotníctva na tento liek, máme aj svoje stránky lekárskej komory," uviedol Valér Husarovič, praktický lekár.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv od začiatku tohoto roka vydal zákaz používania siedmych liekov. Pre epileptických pacientov, na zvýšený cholesterol a antikoncepciu. Väčšinou boli nekvalitné, alebo mali silné škodlivé vedľajšie účinky. "Pravidlá v oblasti regulácie liekov a ich kontroly sa sprísnili a budú sa sprísňovať aj naďalej," upresnila Valéria Husarovič.

Odškodné za zlý liek

V praxi to funguje tak, že po uvedení na trh každý liek nasledujúcich desať rokov pravidelne kontrolujú a sledujú. Podľa toho, aké majú pacienti ťažkosti sa prehodnotí, či sa bude liek ďalej používať, alebo nie.

O vyjadrenie sme požiadali aj farmaceutickú spoločnosť, ktorá liek vyrába. Svojim stanoviskom potvrdila, že sa plne stotožňuje s rozhodnutím Európskej liekovej komisie. "Podľa záverov výboru je riziko poškodenia pečenie vyššie, ako jeho prínos v liečbe plesňových ochorení," znie vyjadrenie spoločnosti Janssen.

Ak sa Vám na súde podarí preukázať, že ste dostali žltačku, cirhózu, alebo že Vám pečeň zlyhala po liečbe hubového ochorenia práve týmto liekom, môžu Vám vyplatiť odškodné.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články