Oblačno
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Menštruačné voľno? Dva dni do mesiaca
Zdielať na

Menštruačné voľno? Dva dni do mesiaca

MOSKVA / Menštruácia je celospoločenský problém a je potrebné ho okamžite riešiť! Počujete dobre. V Rusku sa dokonca diskutuje o zmene zákonníka práce. Ženy by mohli mať nárok na mimoriadne menštruačné voľno. Nebudú tak v práci trýzniť seba, ani kolegov, ktorí ich výkyvy nálad často nezvládajú.

Niektoré ženy to zvládajú

Hormóny si v tele robia poriadne hlučnú žúrku a vystáť ženu s celou škálou nálad v priebehu piatich minút, vôbec nie je jednoduché. "Môžu byť agresívnejšie, výbušnejšie, plačlivejšie, citlivé," hovorí gynekológ Ján Čierny.

Ruský návrh má však v prvom rade ochrániť ženy. Najmä tie, ktoré majú fyzicky náročnú prácu a silné menštruačné bolesti. Na tento druh kŕčov totiž niektorým ženám voľne dostupné lieky vôbec nezaberajú a ak nemajú možnosť aspoň na chvíľu si poležať v pokoji, je zle.

Radšej s bolesťou v práci

"Trápia ich najmä kŕče, hnačky, zvracanie, ale aj teploty, malátnosť, dehydratácia. Jednoducho sú to stavy, pre ktoré nedokážu fungovať a potrebujú urgentnú zdravotnú pomoc," upresnila Petra Stano Maťašovská, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice BA.

Hovoríme o desiatkach prípadov len v hlavnom meste a o ženách, ktoré lekársku pomoc vyhľadali. Mnohé si totiž bolesti radšej odtrpia so slzami v očiach, ale poctivo v práci. Aby o ňu čoskoro neprišli. "Pre zamestnávateľa je to dosť veľká záťaž keď to musí riešiť, hlavne v ženských kolektívoch. To by sa mohlo stať, že mu vypadne celá výroba," dodal Čierny.

Opäť téma diskriminácie

Ani ustáť, ani obhájiť. Podľa ministerstva by bol zákon v takejto podobe diskriminačný pre ženy, ktoré z rôznych dôvodov menštruáciu nemajú, ale aj pre mužov. "Ktorí ako vieme, majú tiež svoje dni a hormonálne výkyvy," povedala Barbora Petrová z tlačového odboru Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Zrejme by postupne viedol k ďalšej diskriminácii všetkých žien v plodnom  veku. "Už pri prijímaní do zamestnania bude zamestnávateľ počítať s tým, že mu bude tie dva dni v mesiaci chýbať," dodala Petrová.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy