Jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Medvede nespia v zime ako medvede. Lákajú ich krmoviská a salaše
Zdielať na

Medvede nespia v zime ako medvede. Lákajú ich krmoviská a salaše

ORAVA / Aj keď je vonku ešte stále príjemne teplo, medveďom sa už začalo zívať. Na zimný spánok sa chystá už aj kráľ tatranských lesov, 300 kilogramov vážiaci medveď Vlado. Vďaka vysielačke, ktorú mal na krku, poľovníci zistili, čo všetko stihne medveď urobiť, keď si myslíme, že sa uložil na zimný spánok.

Vďaka obojku s kamerou monitorovali pohyb medveďa

Kráľa Tatier vraj videl z posedu miestny poľovník pred pár týždňami pritom, ako si vykračoval po oravskej lúke. "Medveďa s obojkom videl som ho. U nás sa nachádzal v lokalite, nad Oravicami," hovorí Jozef Ondrík.

Vladovi ochranári dali obojok s vysielačkou a sa dozvedeli veľa vecí. "U toho Vlada, ktorý bol sledovaný tri roky sme zaznamenali jeho výskyt v rámci 15-ich poľovníckych revírov," uviedol Pavol Lenko zo správy TANAP-u.

V tomto čase, aby si nabrali tukové zásoby na zimu, sa medvede 
aj z veľkých diaľok zbiehali na podtatranské polia. "Potom je to niekedy aj nesprávne vysvetľované, v podstate interpretované. Že medvede sa koncentrujú, je ich veľa, čo je síce pravda. Akonáhle sa tieto polia skosia, tak medvede sa rozptýlia do územia," dodáva Lenko.

Medvedia v zime nespia ako medvede

Takisto ich lákajú aj krmoviská pre jeleňov či salaše. "Sme podojili ráno ovečky. Potom jeden sa tam išiel pozrieť a videl ovečku zožratú," hovorí miestny bača, Ján Červeň. Ak si niekto myslí, že medveď cez zimu spí, ako medveď, tak sa mýli. Aj medvede si potrebujú ponaťahovať stuhnuté kosti a zväčša si na to vyberajú najmrazivejšie dni.

"Práve v roku 2012 mrazy boli aj počas dňa -20 a viac, tak sme zaznamenali u Vlada presuny v rámci brlohu," dodal Pavol Lenko zo správy TANAP-u.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy