Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Nepríjemný život s bocianmi, Lucia našla v záhrade hady
Zdielať na

Nepríjemný život s bocianmi, Lucia našla v záhrade hady

KOLONICA / Lucia z Kolonice je už s nervami v koncoch. Príčinou je šesť bocianov. Tieto vtáky sa totiž zahniezdili priamo na jej dvore. Mladá fotografka je odhodlaná bocianie hniezdo. Práve počas nášho nakrúcania sa udialo niečo, prečo to robiť už nemusela...

V noci krik, cez deň neporiadok

V noci krik a cez deň neporiadok. Takto strpčujú Lucii život bociany, ktoré sa jej nasťahovali pred dom. Viac ako tri roky už kvôli nim nemôže spávať. "Chodia mi tu ľudia, s prepáčením okakajú im aj autá. Tu hrozno, plot, nech sa páči, bordel robia," hovorí Lucia.

Bociany sa dokonca vrátili, každý rok o jedného viac. Cez leto ich bolo v hniezde už šesť. "Nosia do hniezda hadov. Našli sme hady na zemi. Veď ešte som ich musela zabíjať," hovorí Lucia.

Ochranári  pred tromi rokmi Lucii oznámili, že od 15. marca do 15. augusta nesmú s hniezdom manipulovať. Žena sa ale pýta, prečo hniezdo neodstránili počas zvyšných siedmych mesiacov. "Ja mám také nervy, že ja by som to aj s tým stĺpom vyrvala. Neverím, že by niekto prišiel a zobral to. To sú len sľuby, sľuby, sľuby," tvrdí Lucia.

Hniezdo nakoniec zbúrali

Priamo počas nakrúcania tejto reportáže sa však udialo niečo, s čím už Lucia nerátala. Na tento okamih čakala niekoľko rokov. "Keď som videla to auto, ako prichádzalo, tak už hurá, neverím, že prišli to dať preš," teší sa Lucia.

"Na podnet diváčky naši zamestnanci prídu na miesto a toto bocianie hniezdo, ktoré spôsobuje problémy dajú dole," uviedla Andrea Danihelová, hovorkyňa VSE. "No vidíte. Desať minút roboty a im to trvalo viac ako tri roky," hovorí dodáva Lucia.

Pre bocianov už obec prichystala nový stĺp neďaleko základnej školy, na ktorom im postavia nové hniezdo. Slečne Lucii škody napáchané bocianmi však nikto nenahradí. Podľa štátnej ochrany prírody je totiž možné nahradiť iba škody spôsobené bobrom, vydrou riečnou alebo medveďom hnedým.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy