Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Keď človek pomáha zvieraťu v núdzi. Uväznený bocian na vežičke
Zdielať na

Keď človek pomáha zvieraťu v núdzi. Uväznený bocian na vežičke

SLOVENSKÁ ĽUPČA / Hasiči z Banskej Bystrice mali veľmi nezvyčajný výjazd. V Slovenskej ľupči zachraňovali malého bociana, ktorý sa napichol na vežu kostola.

Bocian letel veľmi nízko

Malý bocian sa nešťastne napichol na jednu z vežičiek nad vchodom kostola. Mláďa sa trápilo, prepichnuté krídlo mu bránilo v tom aby sa samo vyslobodilo. Našťastie si ho všimli ľudia z vedľajšieho domu. "Letel veľmi nízko, tu nad farou zletel a napichol sa," hovorí svedkyňa.

Neďaleko kostola majú bociany hniezdo. Mláďatá sa práve učili lietať. Malý operenec návrat do hniezda nezvládol. "Tie bociany sa teraz zdokonaľujú v lietaní, pripravujú sa na odlet. Bocian sa tam snažil pristáť, ale napichol na na ostrý špic," povedal Pavol Kostúr z obvodného úradu životného prostredia.

Bociana čaká rehabilitácia

Bol zhruba v 6 metrovej výške. Nebolo jednoduché sa k nemu dostať. Zachraňovali ho preto hasiči. Opatrne mu vyslobodili krídlo a zniesli na zem. "Keďže bol bocian vo väčšej výške, použili sme na záchranu špeciálny rebrík," upresnil Karol Krajčír z Hasičského a záchranného zboru Banská Bystrica.

"Teraz bociana zoberieme na ošetrenie a potom pôjde do rehabilitačnej stanice," upresnil ďalší postup Pavol Kostúr. Potom čo sa mláďa úplne vylieči zo zranení, ho ochranári privezú naspäť do Slovenskej Ľupče a vrátia ho späť do hniezda.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy