Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Bocianie hniezdo na dome? Zvyknite si, zákon je striktný
Zdielať na

Bocianie hniezdo na dome? Zvyknite si, zákon je striktný

KOLONICA / Šesť bocianov si postavilo hniezdo rovno pred domom pani Lucie. Mladá fotografka sa odvtedy musí pred návštevami hanbiť. Bociany z hniezda zhadzujú rôzne predmety, ktoré už pristáli kde-komu na hlave. A to je ten lepší prípad. Bocianí trus má všade- na streche, na zemi, na oplotení a niekedy aj na hlave. Problém by vyriešilo presťahovanie hniezda. Nemá to ale kto urobiť.

Lucia si nevie rady

Lucia má šťastia už dosť a želá si len jedno: Aby hniezdo s bocianmi, ktoré tu už dva roky robí spúšť, niekto konečne presťahoval. "Robia mi okolo domu bordel," hovorí pani Lucia.

Lenže bocianom sa pred domom zapáčilo natoľko, že sa sem každý rok vracajú. A navyše, vždy je ich o jedného viac. "Momentálne ich tu je šesť," dodáva majiteľka domu. Bocianí trus je takmer všade, kam sa Lucia pozrie.

Dva roky márne bojuje o to, aby hniezdo presťahovali na iné miesto. "Stĺp doviezli, urobili prípravu na hniezdo a teraz  je len na Štátnej ochrane prírody, kedy bocianov presťahujú," hovorí starosta obce Kolonica Ján Dzoba.

Bociany bránia ochranári

Presťahovanie bocianieho hniezda však nie je až také jednoduché. Od 15. marca do 15. augusta sa podľa zákona nesmie s hniezdom manipulovať. "Východoslovenská distribučná momentálne čaká na skončenie tohto obdobia a je pripravená flexibilne premiestniť hniezdo," hovorí hovorkyňa VSE Andrea Danihelová.

Lucia sa ale pýta, či jej nahradia aj škody, ktoré tu bociany za dva roky napáchali. "Je možné odškodňovať škody spôsobené bobrom, vydrou riečnou alebo medveďom hnedým. Bocian biely medzi ne nepatrí," doplnil Ing. Andrej Saxa zo Štátnej ochrana prírody SR.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Bocian_lietanie_hniezdo_príchod na Slovensko

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy