Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Bociany v priamom prenose. Ich prvý let sleduje kamera
Zdielať na

Bociany v priamom prenose. Ich prvý let sleduje kamera

Teraz vám predstavíme hviezdy reality šou, ktoré budú určite sympatické aj zarytým odporcom takýchto programov. Riška, Majku a ich ratolesti môžu nadšení diváci sledovať celých 24 hodín denne - tejto rodinke z Liptovského Mikuláša totiž kamera ani najmenej neprekáža. Práve naopak - hlava rodiny ju dokonca považuje za plnohodntný kus zariadenia v domácnosti.

Žiadne žaby, myši

Najprv sa v hniezde dialo nad 18 rokov neprístupné, a potom z vajíčok prišli na svet tri mláďatká. A nastal boj o potravu. Bocianica Majka im ju nosila v zobáku. Žiadne žaby, ale myši. "Voľakedy bocian bol kreslený so žabou, teraz vidíme, že bociany sa živia skôr hlodavcami," hovorí ochranár Pavel Ballo.

Ubudli totiž močariská, ktoré sa zmenili na polia či stavebné pozemky a žiab je menej. Bociany si v Liptove zažili kadečo. Dokonca aj búrku s krúpami. A našuchorené z dažda si čistili perie. "Mladé bociany si neustále naprávajú perie, čistia si ho, im veľmi rýchlo rastie," vysvetľuje Ballo.

O chviľu odletia do Afriky

Mládatá sa učia lietať iba v hniezde, na zletenie z hniezda zatiaľ nemajú guráž. Aj rodičia vyhľadávajú nové miesta pre svoje ratolesti, kde by sa mohli usadiť. Už o pár dní všetky bociany vyletia z hniezda a budú sa pripravovať na dlhý let do Afriky.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy