Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Soľ v školskej jedálni ide riešiť vláda, čísla sú alarmujúce
Zdielať na

Soľ v školskej jedálni ide riešiť vláda, čísla sú alarmujúce

BRATISLAVA / Deti zjedia v školách viac soli, ako ich organizmus potrebuje. Vyplýva to z prieskumu, ktorý je súčasťou Správy o vyhodnotení úloh aktualizácie Programu ozdravenia výživy obyvateľov Slovenska.

Hygienici predložili prieskum, v ktorom zistili, že soľ je pre slovenské deti nad zlato. Jedia omnoho viac soli ako je zdravé.

Dospelý by nemal zjesť viac ako 5 gramov, čo je kávová lyžička a deti ešte menej. V skutočnosti je to však oveľa horšie.

Maškrty

Hygienici porovnali odporúčané množstvá so vzorkou obedov a zistili, že hranica je dávno prekročená.

Soľ v obedoch detí

4-6 ročné detio 200 percent 
7-10 ročné detio 350 percent

"Každá receptúra má svoje určité množstvo soli, ktoré sa snažíme prísne dodržiavať, pretože vieme o tomto probléme," povedala vedúca školskej jedálne Martina Salamonová.

Ovocie na tanieri má každý deň len polovica detí - 55 percent, zeleninu už len tretina detí. Rovnako tretina škôlkárov denne maškrtí na sladkostiach. Ale z prieskumu vychádza pozitívne napríklad mäso.

Spotreba mäsa v jedálňach

Hydina70 percent
Ryby26 percent
Hovädzie mäso18 percent

Nedávno sa riešili školské bufety, ktoré nakoniec ostali nedoriešené. "Do februára roku 2016 ministerstvo zdravotníctva pripraví pre vládu takzvaný akčný plán v rámci nastavenia výživy," povedal minister zdravotníctva Viliam Čislák.

Téme sa venovali aj moderátori Novín o 17:00:

TV JOJ

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy