Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Čo jedia naše deti? Príliš veľa soli, tvrdí štúdia
Zdielať na

Čo jedia naše deti? Príliš veľa soli, tvrdí štúdia

BRATISLAVA / Slovenské deti majú v strave veľa soli. Vyplýva to z prieskumu, ktorý je súčasťou Správy o vyhodnotení úloh aktualizácie Programu ozdravenia výživy obyvateľov Slovenska.

V prípade detí vo veku 4 až 6 rokov bolo zistené vysoké prekročenie odporúčanej výživovej dávky v SR pre túto vekovú skupinu, oviac ako 200 percent.

Porovnaním obsahu množstva kuchynskej soli vo vzorke obedov detí mladšieho školského veku (7-10 ročných) a existujúcimi odporúčaniami bolo zistené vysoké prekročenie, v priemere viac ako 3,5 násobné.

Množstvo soli v strave za 24 hodín prekračovalo odporúčané denné množstvo aj u detí staršieho školského veku (11 - 14 ročné deti), uvádza sa v materiáli.

Viac cereálií

V predškolských zariadeniach prieskum ukázal, že sa zvýšila konzumácia celozrnných cereálnych výrobkov. Deti jedia viac cereálií, zistilo sa aj striedanie konzumácie bieleho chleba s celozrnným (u cca 50 percent detí).

V prípade konzumácie ovocia a zeleniny výsledky prieskumu poukázali na jej zvýšenie - okolo 50 percent detí vo veku 4-6 rokov konzumuje najmä sezónne ovocie a zeleninu v čerstvom stave viackrát denne.

Ako pozitívum možno hodnotiť stúpajúcu spotrebu hydinového mäsa (cca 70 percent), hovädzieho masa (cca 18 percent) a rýb (cca 26 percent) na úkor spotreby bravčového mäsa, uvádza sa v materiáli. V sledovanom súbore detí predškolského veku dennú konzumáciu mlieka udávalo vyše 55 percent detí, v rôznej frekvencii konzumuje mlieko 95 percent predškolákov.

Pokiaľ ide o konzumáciu sacharidov, približne tretina detí denne konzumuje sladkosti (cukríky, čokoláda, keksy). Priemerný denný príjem sacharidov u detí vo všetkých skupinách sa v materiáli hodnotí ako optimálny.

V minulosti bez jedální

V minulosti školáci od rodičov peniaze na stravu nedostávali. Nemali by ich kde minúť, školské bufety neexistovali. Jedálne v školách začali fungovať až 50. rokoch.

"Základ tvorili husté polievky a kaše, ktoré sa dnes z jedálnička strácajú. Najmä fazuľové a cícerové," uviedla etnologička Katarína Nádaská. Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy