Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ministerstvo chce deťom pobrať automaty na jedlo
Zdielať na

Ministerstvo chce deťom pobrať automaty na jedlo

BRATISLAVA / Ministerstvo školstva sa pustilo do boja za lepšiu stravu pre žiakov! Po tom, čo úradníci skúmali pôvod potravín v školských jedálňach, teraz chcú, aby zo školských chodieb zmizli automaty s jedlom. A teda rôzne sladkosti, bagety, či sladené nápoje by si tak deti v školách nemali už kupovať.

Obed až po sladkostiach

"Ide o nezdravé potraviny. Chceme jednoducho, aby sa nemohli kupovať buď bagety alebo energetické nápoje," informoval hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák. Ak ste si teda doteraz uľahčovali rána jedným euro na desiatu pre deti, s tým je koniec.

Ministerstvo školstva chce takto bojovať za lepšiu stravu na školách. A to odstránením automatov na jedlo, ktoré okrem iného ponúkajú aj sladkosti. Deti im často dávajú prednosť pred zdravou desiatou. "Ja som celkom za to, aby tie automaty zmizli zo škôl, či je to na sladké nápoje alebo cukrovinky. Niekedy vidím, že majú v puse lízatko a idú si naberať polievku," tvrdí aj hlavná kuchárka Anka.

Automaty treba "vytlačiť"

Zakázať však automaty ako také len tak jednoducho ministerstvo školstva nemôže, preto ich chce zo školských chodieb vytlačiť. A to tak, že zakáže v školách predávať to, čo ponúkajú. "Ak ide o energetické nápoje, alebo nápoje plné emulgátorov, alebo ak hovoríme o bagetách, ktoré majú dlhú dobu trvanlivosti, tak jednoducho tu ide skôr o chémiu ako o zdravé potraviny," upozorňuje ďalej Kaliňák.

Ostať by preto mali napríklad mliečne výrobky. Ministerstvo sa tak pustilo do vyhlášky, ktorá by mala od budúceho roka automaty úplne vytlačiť. Chce tým aj zároveň prinútiť rodičov, aby si dávali viac záležať na tom, čo ich deti jedia.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/Lidové noviny

Súvisiace články

Najčítanejšie správy