Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Do školy nechodili aj 3 mesiace. Rodičia v tom problém nevidia
Zdielať na

Do školy nechodili aj 3 mesiace. Rodičia v tom problém nevidia

BAČKOV / Naše úrady sú vraj informované o každom, kto má v škole vymeškaných viac ako 15 neospravedlnených hodín. Rodičom týchto detí hrozia nielen finančné sankcie, ale dokonca aj väzenie. Hneď niekoľko takýchto prípadov majú v obci Bačkov v okrese Trebišov.

Rodičia: Našim deťom sa vyhrážajú

"Najviac zameškaných bolo 403 hodín," hovorí zastupujúci starosta Bačkova Jozef Nemčík. Všetky deti, ktoré vymeškali hodiny v škole, pochádzajú z rómskej osady. Rodičia tvrdia, že nejde o ich svojvoľné rozhodnutie, ale majú na to objektívne dôvody. "Našim deťom sa vyhrážajú," tvrdia Rómovia.

Vedenie školy sa týmto argumentmi zaoberalo, no žiadne z podozrení sa nepotvrdilo. Žiaci z ostatných dedín sa navyše na nič nesťažujú. "Posielali sme upozornenia pre rodičov na nedbalú dochádzku, pozývali sme rodičov do školy, dávali sme upozornenia na obec, žiaľ do dnešnej doby sa nič neriešilo," vraví zástupkyňa riaditeľa ZŠ Sečovce Katarína Rabatinová. 

Neporiadni rodičia môžu ísť do väzenia

Tu už vraj ide naozaj o silnú kávu. Jeden zo žiakov si totiž len za tento školský rok do lavice celkovo nesadol už viac ako 3 mesiace. Domácnosť to okamžite pocíti na svojom rozpočte.

"Ak daná rodina je poberateľom dávky v hmotnej núdzi, táto dávka sa znižuje o 17,20 €," hovorí hovorca ÚPSVaR Trebišov Martin Kundek. Všetci rodičia majú navyše za záškoláctvo opletačky so zákonom. Ani táto hrozba však automaticky deti do školy vrátiť nemusí.

"Po vznesení obvinenia šiestim rodičom v prípade dokázania viny bude hroziť až dvojročné väzenie a ďalším šiestim trest odňatia slobody na 6 mesiacov až 5 rokov," potvrdil košický policajný hovorca Alexander Szabó.

Povodňové spravodajstvo na jednom mieste. ONLINE TU. 

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy