Oblačno
20°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Cesta do zaplaveného Devína? Náročné, pozrite sa...
Zdielať na

Cesta do zaplaveného Devína? Náročné, pozrite sa...

BRATISLAVA / Z extrému do extrému. Aj takto by sa dalo charakterizovať počasie z posledných týždňov. Kým v apríli snežilo a v máji bolo horúco, koncom mesiaca prišli na Slovensko povodne. Azda najviac postihnutou bratislavskou mestskou časťou je Devín. Pred 15:00 hodinou tam hladina rieky dosahovala výšku 930 centimetrov.

Uzavretá škola, zaplavené cesty

Tretí stupeň povodňovej aktivity je vyhlásený aj naďalej na Dunaji v Bratislave a Devíne, ako aj na toku Moravy v Devínskej Novej Vsi či Vysokej pri Morave. Situácia je najkritickejšia práve v Devíne, kde sú zatopené obe prístupové cesty.

Od utorka je uzavretá i materská a základná škola. Niektorí obyvatelia bývajúci pri toku Dunaja už opustili svoje domovy. "Zažil som tu už niekoľko povodní, teraz som odpojený od prúdu, nemám teplú vodu a čakám len, kým voda ešte viac stúpne," hovorí smutne jeden z majiteľov domu. VIAC TU.

Dunaj bude stúpať len mierne

Mierny optimizmus dávajú Devínčanom bývajúcim pri rieke hydrológovia. Podľa Michaela Mikuličková zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) sa očakáva už len mierny vzostup vodných hladín.

V Devíne ba mal Dunaj podľa nej kulminovať vo štvrtok popoludní na úrovni 940 až 960 cm, v Bratislave vo štvrtok večer na úrovni 990 až 1020 cm. Obyvateľom pomáhajú hasiči ako aj príslušníci armády.

"Predpokladané kulminačné prietoky v týchto vodomerných staniciach budú na úrovni zodpovedajúcej hodnote 50 až 100-ročného maximálneho prietoku, avšak hodnotu 100-ročného prietoku s najväčšou pravdepodobnosťou neprekonajú," dodala hydrologička SHMÚ Katarína Matoková.

Povodňové spravodajstvo na jednom mieste. ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy