Jasno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
LETECKÉ ZÁBERY. Bratislava z vrtuľníka, samá voda
Zdielať na

LETECKÉ ZÁBERY. Bratislava z vrtuľníka, samá voda

BRATISLAVA / Sovietsky vrtuľník Mi-171 z letky ministerstva vnútra opäť raz vzlietol nad Bratislavu. Tentoraz preto, aby dokumentoval prírodný živel. Hladina Dunaja a Moravy v okolí hlavného mesta totiž robí vážne problémy. Koryto sa na viacerých miestach prelialo. A voda prestane stúpať najskôr vo štvrtok...

Fico: Bude to na hrane

Už teraz je jasné, že keď príde najväčšia prívalová vlna a Dunaj bude kulminovať, budeme na hrane. Takto zhodnotil premiér Robert Fico situáciu v najviac zaplavených oblastiach v okolí Dunaja po svojom inšpekčnom prelete ponad zaplavené územia. Ten vykonal spolu s ministrom obrany Martinom Glváčom.

Fico priznal, že situáciu monitoroval dnes už o pol šiestej ráno, keď sa bol pozrieť na petržalskej hrádzi. "Keď som to teraz porovnal pri lete vrtuľníkom, bolo jasne vidieť, že odvtedy voda výrazne stúpla a že v čase najväčšej kulminácie hladiny budeme na hrane," uviedol premiér. Verí však, že doterajšie opatrenia ochránia pred vodou dotknuté oblasti. "Ale bude to otázka pár centimetrov, verím preto, že budeme mať aj šťastia," podotkol premiér.

Dunaj prekročí 10 metrov!

Kulminácia Dunaja v Bratislave by mohla prelomiť doterajšie povodňové rekordy. Podľa dnešných informácií zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) očakávajú najvyššiu hladinu, teda kulmináciu Dunaja v centre Bratislavy vo štvrtok 6. júna podvečer na úrovni 980 až 1 020 cm.

Pritom z histórie povodní na Dunaji v Bratislave od roku 1897 do roku 2002 zverejnenej na webstránke Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) vyplýva, že doteraz najvyšší Dunaj namerali v Bratislave v pri veľkej povodni v roku 2002.

Vtedy 16. augusta dosiahol výšku 991 cm a prietok vody bol 10 370 metrov kubických za sekundu. Najviac vody, 10 870 metrov kubických za sekundu tieklo Dunajom v Bratislave 19. septembra 1899. Pritom podľa SVP je priemerný dlhodobý prietok Dunaja v Bratislave 2 045 metrov kubických za sekundu.

Povodňové spravodajstvo na jednom mieste. ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy