Jasno
13°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Strava pre deti v jedálňach? Aj väzni jedia lepšie, tvrdí minister
Zdielať na

Strava pre deti v jedálňach? Aj väzni jedia lepšie, tvrdí minister

Únia hydinárov Slovenska sa ostro pustila do školských jedální. Naše deti vraj jedia nekvalitné mäso, často dovezené zo zahraničia. Vraj ani kuchárky nevedia, aké mäso podávajú. S tvrdeniami hydinárov sa stotožnil aj minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek, podľa ktorého majú kvalitnejšiu stravu než deti naši väzni.

Iba malá časť školských stravovacích zariadení odoberá hydinu od slovenských výrobcov. Vyplýva to z výsledkov prieskumov Únie hydinárov Slovenska (ÚHS). Ako informovala únia na štvrtkovej tlačovej besede, v Nitrianskom kraji, kde sídlia dvaja výrobcovia, nakupuje podľa ÚHS hydinu len 8 % školských jedální, ostatné pochádza väčšinou z dovozu.

Nemajú možnosť kontroly

V ostatných krajoch je tento podiel ešte nižší. Domáci výrobcovia upozorňujú, že do týchto zariadení sa tak môže dostať mäso neznámeho pôvodu, pri ktorom nie je stopercentná istota zdravotnej neškodnosti. Ako príklad uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Hyza Karol Ponesz nález v poľskom mäse, ktoré obsahovalo antibiotiká slúžiace na liečbu syfilisu a chlamýdií. Dodal, že vedúci školských jedální ani nemajú možnosť kontroly nakupovaného tovaru.

Dováža sa aj z Brazílie

Hydinári vidia rozpor medzi verejným obstarávaním mäsa pre školské jedálne a jeho kvalitou. V prípade, že jediným rozhodovacím kritériom je najnižšia cena, slovenskí výrobcovia hydiny nestačia konkurovať mäsu z dovozu, teda hlavne z Poľska alebo Brazílie.Počas dovozu sa často niekoľkokrát rozmrazí, schladí a opäť zamrazí.

To je podľa výrobcov často nekvalitnejšie, prípadne obsahuje veľký objem vody. Zlepšiť situáciu by podľa Ponesza mohlo zvýšenie limitu pre podprahové zákazky, ktorý je v súčasnosti na úrovni 10 tis. eur.

Tvrdenia, že výrobcovia hydiny sa snažia zlepšiť svoje postavenie na úkor výrobkov z dovozu, Ponesz odmieta. Bráni sa tým, že ÚHS na tento stav upozorňovala ešte pred medializáciou početných škandálov s poľskými potravinami a zdražovaním vstupov do výroby.

Slovenskí väzni sú na tom lepšie

Minister pôdohospodárstva a regionálneho rozvoja Ľubomír Jahnátek ptvrdil, že problém nekvalitných potravín sa netýka len detí, stravujúcich sa v školských jedálňach, ale celého potravinárskeho sektora. Vyzval prevádzkovateľov stravovacích zariadení na používanie domácich produktov. "Slovenskí väzni majú kvalitnejšiu stravu ako naše deti v jasliach alebo predškolských zariadeniach," povedal Jahnátek.

Za nevyhovujúci označil parameter najnižšej ceny pri verejnom obstarávaní potravín pre školské zariadenia, ktorý určuje zákon. Prevádzkovatelia majú zatiaľ možnosť nastaviť pomocné parametre, ktorými vylúčia nekvalitných dodávateľov. V praxi však túto možnosť využíva málo z nich. Zdražovania stravného v dôsledku nákupu potravín od domácich výrobcov sa minister neobáva.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy