Jasno
14°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Zdražie aj bravčovina! Možno až o 20 percent...
Zdielať na

Zdražie aj bravčovina! Možno až o 20 percent...

Cenová horúčka v súvislosti s vajciami nie je jediná, ktorá trápi našich chovateľov. Podobne ako hydinári museli kvôli európskej smernici prispôsobiť klietky pre nosnice, aj chovatelia ošípaných sa musia pripraviť na úpravy v maštaliach. Rekonštrukcie sú však finančne náročné. Bravčovina by tak mohla byť drahšia.

Nové klietky pre prasnice

Do konca tohto roka musia chovatelia prasníc prispôsobiť chovné podmienky tak, aby mali zvieratá väčšiu životnú pohodu. Ak tak neurobia, Európa ich bude sankcionovať.

Dnes sú gravidné prasnice uzavreté v individuálnych kotercoch. Potom sa presunú do pôrodných klietok, kde porodia a zopár týždňov tam ostanú so svojimi prasiatkami. Koterce a klientky však Európa považuje za príliš úzke. Preto vyžaduje rekonštrukcie.

Lacnejšie mäso na dedinách

Podľa Zväzu chovateľov ošípaných však viacerí naši, ale aj zahraniční chovatelia, budú musieť s chovom skončiť. Na úpravy v maštaliach im totiž banka peniaze nepožičia.

Či už bude na pultoch predajní mäso naše alebo dovezené, vo všeobecnosti ho bude menej. A teda zdražie. Žeby sa zo Slovákov stali pre drahšie mäso vegetariáni? Odborníci si myslia, že si skôr budeme mäso kupovať na dedinách.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy