Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Drahé vajíčka. Takto ich v kuchyni nahradíte a ešte aj ušetríte
Zdielať na

Drahé vajíčka. Takto ich v kuchyni nahradíte a ešte aj ušetríte

Blíži sa Veľká noc, no cena, za ktorú kupujeme vajcia v obchode ešte nikdy nebola na Slovensku taká vysoká. No a podľa analytikov tesne pred Veľkou nocou porastie ešte viac. Ak to takto pôjde ďalej, pre mnohé domácnosti sa vajíčka stanú luxusom. Poznáme spôsob, ako upečiete koláč ešte lacnejšie ako pred rokom

Vajíčka sú nahraditeľné

Hlavnou úlohou vajíčka pri varení a pečení je jeho lepivosť. Osvedčenou náhradou je napríklad prášok do pečiva. Jedno vrecúško nahradí dve vajcia. Taký istý počet vajec nahradí aj jedno vrecúško instantného droždia či jedna lyžica solamylu. Ten sa vraj dá použiť aj pri vysmážaní, tak že vymiešate riedku kašu zo solamylu a vody.

"Môžeme napríklad pri majonéze alebo dresingoch namiesto vajíčok použiť jogurt alebo kyslú smotanu," uviedla odborníčka na redukciu nadváhy Katarína Skybová. 

Pečte s banánom

Jedno vajíčko pri pečení sladkých koláčov nahradí aj polovica banánu. Ak pripravujete tvarohovú náplň, až dve vajíčka dokáže nahradiť pudingový prášok.

Chlieb, koláče alebo záviny nemusíme potierať rozšľahaným vajíčkom. Taký istý účel nám splní aj natretie vodou, do ktorej pridáme trošku cukru. Pri príprave kysnutého cesta môžete dve vajíčka nahradiť tak, že pridáte trochu tuku a mlieka naviac.

Ovsené vločky, ľanové semiačka

"Sa dá použiť napríklad mleté ovsené vločky na múku, ktorá má veľa tej vlákniny vo vode rozpustnej, tá to dobre lepí. Čiastočne aj ľanové semeno mleté, ktoré tiež uvoľňuje veľa vlákniny," tvrdí odborník na zdravú stravu Igor Bukovský.

Ľanové semeno je podľa odborníkov vynikajúcou náhradou vajíčka aj z pohľadu jeho biologickej hodnoty. Jedno vajce takto dokážu nahradiť jeho dve polievkové lyžice.

Desať vajíčok pochádzajúcich z klietkového chovu môže stáť 1,19 €. Ak podporujete humánnejšie zaobchádzanie s nosnicami, musíte si priplatiť. Balenie desiatich vajíčok z podstielkového chovu vyjde aj na 1,99 €. 

počet vajecnáhradacena náhrady
2 vajíčkaprášok do pečiva0,10 €
2 vajíčkadroždie0,20 €
2 vajíčka

1 lyžica solamylu

1,40 €/200 g
2 vajíčka pudingový prášok0,30 €
3 vajíčkaželatina bez príchute 0,50 €

ISIFA

Súvisiace články