Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Vajcia zdraželi, sviatky budú preto chudobnejšie
Zdielať na

Vajcia zdraželi, sviatky budú preto chudobnejšie

Rekordné ceny vajec mnohých šokovali. Blíži sa ale Veľká noc a tú si bez vajec nevieme predstaviť. A na mysli pritom nemáme iba kraslice. Skúste si spomenúť, do koľkých pochúťok na veľkonočnom stole vajcia potrebujete. Takže kúpe drahých vajec sa nevyhneme. Ale tento rok je isté, že nimi plytvať asi nebudeme.

Drahšie vajca = drahšie sviatky

Tohtoročná Veľká noc bude skutočne veľká. Tentokrát to však bude veľkých o nákladoch na veľkonočné pečenie. Mnohým domácnostiam takéto šialené zdražovanie urobí poriadny škrt cez rozpočet. To sa odrazí aj na veľkonočnom stole, na ktorom zrejme bude o nejaký ten koláč menej.

Podľa odborníkov ceny vajíčok nebudú klesať ani v najbližšej dobe. Ba priam naopak. "V súčasnosti tá cena vajec ešte nie je tak veľká, ako bude tesne pred sviatkami. Ja si myslím, že sa cena vajec môže vyšplhať aj na 20 centov za kus," tvrdí obchodník analytik Ľubomír Drahovský.

Lepšie bude až v lete

Za takýto nárast cien môže nové nariadenie z Bruselu. Klietky sú od januára väčšie a sliepok v nich je menej. Niektorí producenti ešte stále klietky nestihli prerobiť, a tak vajcia do únie nemôžu dodávať.

Zdražovanie vajec by sa malo pravdepodobne definitívne zastaviť v lete, keď chovatelia dokončia rekonštrukcie hydinových fariem. Dovtedy však majú veľmi veľkú príležitosť domáci chovatelia.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy