Jasno
13°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Klasické oblievačky sú už len na dedinách, pribúdajú netradičné podujatia
Zdielať na

Klasické oblievačky sú už len na dedinách, pribúdajú netradičné podujatia

Aj keď po minulé roky chlapci za oblievanie dievčat dostávali často peniaze, súčasná hospodárska kríza vráti mnohé rodiny k tradičnej odmene.

Podľa banskobystrického etnológa Vojtecha Majlinga s polievaním dievčat pri potoku sa môžeme aj dnes stretnúť najmä v rázovitých dedinách pod Tatrami, na Liptove, Orave, Spiši či na Horehroní. Podujatia, ktoré poväčšine organizujú miestne folklórne súbory, už síce nie sú také početné ako v 60. a 70. rokoch uplynulého storočia, stále však majú charakter polievačiek, aké zažili naši otcovia.

joj.sk

Aj keď po minulé roky chlapci za oblievanie dievčat dostávali často peniaze, súčasná hospodárska kríza vráti mnohé rodiny k tradičnej odmene. Hlavne na vidieku to budú maľované vajíčka, sladkosti či slanina a klobása.
      

K tradičným oblievačkám, ktoré dodnes pripravujú napríklad v Hrušove, Heľpe či v Telgárte, sa stále častejšie pridávajú aj netradičné veľkonočné podujatia spojené s posledným snehom.
      

Atypickú Veľkú noc môžete v nedeľu 12. apríla zažiť napríklad na Skalke pri Kremnici, kde bude recesistická súťaž veľkonočných masiek O veľkonočné vajce či v okolí jazera Počúvadlo neďaleko Banskej Štiavnice, kde sa uskutoční akcia Hľadanie veľkonočného vajca. Deväť veľkonočných kraslíc budú hľadať v nedeľu aj na svahoch strediska Jasná. Podujatie má názov Ozlomkrky Jasnow - Pozor vajcia na snehu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy