Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vieme, čo jeme? Antukové klobásy, motorové sardinky...
Zdielať na

Vieme, čo jeme? Antukové klobásy, motorové sardinky...

Poľský škandál s technickou soľou nie je ojedinelý. Už v časoch, keď sme nakupovali v komunistických obchodoch, sa na Slovensko obchodníkom podarilo doviesť pochybné potraviny. Bol to napríklad tehlový prach v paprike alebo voda do ostrekovačov vo vínach. A ani zďaleka to nebolo všetko.

Tehla v paprike, olej do áut v rybách

Podľa našich expertov boli československé potraviny za čias komunizmu bezpečné a chutné. Ak nás ale vtedy rozboleli hlavy, bruchá alebo sme mali vážne zdravotné problémy, bolo to aj vtedy skôr z dovozových potravín.

Preslávenú mletú papriku už v tých časoch niektorí obchodníci rezali jemným prachom z rozdrvených tehál. Takáto antuka, farbou od papriky na nerozoznanie, mala však väčiu hmotnosť. Pre špekulantov nebol problém pridať prášok bez chuti do papriky, ktorou následne kontaminovali aj klobásy či ochutené mäsá. Našťastie naši odborníci aj toto svinstvo nakoniec odhalili.

Antukou v klobásach to však nekončilo. Ak Španieli mali hektolitre motorového oleja, ktorý nevedeli zničiť či uskladniť, niekomu z vtedajších kšeftárov napadlo, že ho bude pridávať do rybacích konzerv. Aromatické sardinky prekryli jeho chuť a nielen Slováci z východného bloku, ich chutné rybyčky sme jedli jedna radosť.

Ľudia pre to aj umierali...

Čo ale v 90-tych rokoch pridávali niektorí talianski vinári do ich vín? Vodu do ostrekovačov, alebo chladiacu kvapalinu. Najmä víno pančované chladiacou kvapalinou mohlo konzumenta usmrtiť.

Naši odborníci na takéto nebezpečné látky v dovážaných potravinách prišli až v tedy, keď po vypití takéhoto vína človeka rozbolelo brucho, zvracal alebo mal závrate. Po dhých rokoch, keď sme už zabudli na tehly v maďarských klobásach či iné svinstvo v dovážaných potravinách, najmä staršie ročníky technická soľ v poľskom mäse aj tak prekvapila.

Jedlo Československo doba socializmus

tv joj

Súvisiace články

Najčítanejšie správy