Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Technická soľ v potravinách. Čo všetko nám z nej hrozí?
Zdielať na

Technická soľ v potravinách. Čo všetko nám z nej hrozí?

Kým veterinári stále kontrolujú koľko posypovej soli z Poľska sa u nás nachádza, ľudia z obavy o svoje zdravie nakupujú menej. Poľské výrobky naši obchodníci predávajú s výraznými zľavami. Poliaci sa pritom stále pokúšajú presvedčiť svojich ľudí i nás, že technická soľ v nízkych koncentráciách nemá žiadny vplyv na zdravie.

Nejdú ani paštéty za 19 centov...

Na severovýchode Slovenska predávajú niektoré poľské mäsové výrobky úplne pod cenu. Nikto ich však nekupuje. Jedna zo zákazníčok v Humennom hovorí: "No nie. Keď je to s tou soľou, tak isto nie a už nechodím ani do Poľska na mäso." Ďalší kupujúci dodáva: "No, vyzerá to tak, že sa ich chcú zbaviť, lebo ich majú veľa a nikto ich nekupuje."

O tom, že Slováci prestali dôverovať poľským výrobkom, svedčia aj preplnené regály s paštétami z Poľska po 19 centov. Za iných okolností by zrejme išli na "dračku"...

Kontroly sú v plnom prúde

Horná Orava leží blízko poľských hraníc, takže je pravdepodobné, že v prevádzkach sa nájde poľská soľ. Veterinári sa rozutekali a kontrolujú jednotlivé prevádzky. Skontrolovali doklady a najmä dodacie listy. A potom sa šlo do výroby, kde kontrolovali jedlú soľ. "Boli to kontroly v sklade. Aké obaly a s akým označením sa v ňom nachádzajú," vysvetľuje veterinárna inšpektorka RVaPS v Dolnom Kubíne MVDr. Anna Lucká.

Kontroly sa konajú všade, teda nielen v mäsovýrobách, ale aj v stravovacích zariadeniach a v obchodoch. "Všetko skontrolujeme a uvidíme," hovorí Rudolf Smirga zo ŠVPS SR.

Koncentrácia je vraj nízka...

Oslovili sme aj potravinového vedca, ktorý vo svojom odbore pracuje už viac ako 30 rokov. Krajský poľský veterinárny úrad totiž v utorok informoval verejnosť, že posypová soľ nemôže mať pri tak nízkej koncentrácii vplyv na zdravie ľudí. To si ale náš expert nemyslí.

Tvrdý oriešok pre kontrolórov

Profesor Peter Šimko z Výskumného ústavu potravinárskeho vraví: "To, čo už do tela vojde, to v tom tele, žiaľ, viac-menej ostáva." Pri dlhodobej konzumácii technickej soli môže dôjsť k poškodeniu obličiek, narušeniu krvotvorby, či  vrodeným chybám plodu. Predbežné výsledky z celoplošnej kontroly by mali byť známe už v stredu.

Peter Šimko: "Je to tvrdý oriešok pre kontrolórov, aj pre nás výskumníkov. Pretože v hotovom výrobku zistiť, či bola použitá technická soľ, to je naozaj veľmi obtiažne." 

ISIFA

Súvisiace články