Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Soľ na cesty v poľských klobáskach? Zatkli päť ľudí!
Zdielať na

Soľ na cesty v poľských klobáskach? Zatkli päť ľudí!

Poľskom otriasa veľký potravinový škandál! Do potravín sa totiž dostala posypová soľ. Podozrenie padlo na trojicu poľských firiem. Tie mali niekoľko rokov namiesto potravinárskej soli predávať soľ, určenú k posypu ciest.

Ročne na tom údajne zarobili niekoľko miliónov zlotých. Falšovaná soľ mierila k veľkovýrobcom údenín, spracovateľom rýb, do mliekarní či pekární. Odtiaľ sa následne mohla dostať do obchodov po celom Poľsku.

Na tone soli ušetrili 65 €

Poľskí policajti, ktorí majú na starosti boj s organizovaným zločinom zistili, že firmy kupovali soľ, ktorá sa používa v zime k posypom ciest za 130 zlotých (31,59 €) za tonu a predávali ju ako kuchynskú jedlú soľ za asi 400 zlotých (97,2 €) za tonu. Soľ obsahovala veľké množstvo síranu sodného, ktorý vo väčšom množstve môže ľuďom spôsobovať žalúdočné a črevné problémy.

Zadržali päť ľudí

Polícia v súvislosti s týmto prípadom zatiaľ zadržala päť ľudí, ktorí boli obvinení z toho, že na trhu s potravinami obchodovali s látkou nebezpečnou pre ľudské zdravie či život. Hrozí im za to 5 rokov väzenia.

Nie je vylúčené, že prokuratúra obvinenia ešte sprísni. "Nejde o jednoduchú záležitosť, budeme musieť urobiť celý rad odborných testov," uviedla hovorkyňa prokuratúry v západopoľskej Poznani Magdalena Mazurova-Prusova.

Sťahovanie potravín z predaja

Hygienici v Poznani zároveň požiadali prokuratúru, aby im dala zoznam firiem, ktoré kúpili nejedlú soľ. Ak by sa ukázalo, že použitá soľ bola škodlivá pre zdravie spotrebiteľov, museli by nariadiť, aby predajcovia stiahli z trhu všetky potraviny s obsahom škodlivej suroviny.

Slovenskí veterinári začali kontrolu

Slovenskí veterinári začali v súvislosti s kauzou prebaľovania posypovej soli určenej na údržbu ciest za kuchynskú, ktorú v Poľsku následne predávali potravinárskym firmám, vykonávať cielené kontroly vo výrobe. Samotné potraviny inšpektori nemôžu kontrolovať, keďže soľ je v nich už roztriedená v takej miere, že nie je možné jej presné zisťovanie.

"Vzorky budú inšpektori v prevádzkach odoberať zo soli, ktorá má krajinu pôvodu Poľskú republiku, keďže nemáme presné informácie, v akých výrobkoch, a kde presne by sa takáto soľ mohla nachádzať," informovala vedúca kancelárie ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR Paulína Komarová.

Z poľskej strany žiadne stanovisko

Slovenskí veterinári totiž zatiaľ nedostali od poľskej strany žiadne stanovisko týkajúce sa tejto kauzy.

Informácia o nebezpečných potravinách, ktoré obsahujú namiesto jódovej soli posypovú, zatiaľ nie je ani v Rýchlom výstražnom systéme pre potraviny a krmivá (RASFF). Ide o systém Európskej komisie, ktorý slúži členským štátom EÚ na nahlasovanie nebezpečných potravín, čím zároveň upozorňujú ostatné krajiny na prípadné riziká. 

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy