Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
ŠKANDÁL: Poľské potraviny obsahujú soľ na cesty!
Zdielať na

ŠKANDÁL: Poľské potraviny obsahujú soľ na cesty!

Pozor na poľské potraviny! V krajine, z ktorej aj my dovážame množstvo tovarov, prepukol najnebezpečnejší podvod v dejinách poľského potravinárskeho priemyslu.

V tisíckach ton poľských potravín, predovšetkým v mäsových výrobkoch, ako sú klobásy, šunky a ďalšie údeniny, ale aj v rybích konzervách, či chlebe a pečive, je posypová soľ - chemikália na údržbu komunikácii.

Zarobili trojnásobok

Prokuratúra v Poznani zadržala a obvinila piatich ľudí, ktorých firma vo veľkom nakupovala posypovú cestnú soľ, ktorú vzápätí po zmene obalu predávala ako potravinársku prísadu. Výrobcovia platili 140 zlotých (približne 33 eur) za tonu. Hneď po prebalení ich za viac než trojnásobok predávali do mäsokombinátov, pekární a konzervární.

"Obvineným hrozí až osem rokov vo väzení. Nakupovali od roku 1999 mesačne 3 000 ton posypovej soli, ktorá sa používa taktiež pri výrobe farieb a v obuvníckom priemysle. Po prebalení ju sprostredkovali ďalej, ale už ako potravinársku soľ," povedala poznaňská prokurátorka Magdalena Mazurová.

Skontrolujú 30 tisíc podnikov

Každý členský štát je povinný informovať o problémoch so soľou ostatné štáty pomocou Systému rýchleho varovania pre potraviny a krmivá. Podvod v Poľsku odhalili reportéri televíznej stanice TVN24.

Hlavný poľský hygienik rozhodol o kontrole asi 30 tisíc mäsokombinátov, pekární, mliekarní a ďalších potravinárskych firiem, ktoré mohli posypovú soľ používať.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy