Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Jedol zeleninu z Fukušimi, teraz dostal rakovinu!
Zdielať na

Jedol zeleninu z Fukušimi, teraz dostal rakovinu!

Japonská televízna hviezda, moderátor Norikazu Otsuka prežíva tragický a nesmierne tvrdý zásah osudu.

Populárny japonský televízny moderátor Norikazu Otsuka ešte v marci vo svojej rannej šou jedol zeleninu, vypestovanú v okolí jadrovej elektrárne Fukušima. Chcel tak presvedčiť svojich krajanov, ale aj podporiť vyhlásenia predstaviteľov japonskej vlády, že zelenina zo zamorených území je v poriadku. Teraz Otsukovi lekári diagnostikovali leukémiu - laicky nazývanú aj rakovina krvi.

Náhoda alebo cynický úder osudu?

Otsukovi sa v marci zväčšili lymfatické uzliny, nasledovali vyšetrenia a krutá diagnóza. Priamy súvis mezi Otsukovou diagnózou a konzumáciou zeleniny nie je možné dokázať. Japonská vláda sa síce snažila zmierniť ožiarenie pôdy na maximum a presviedčala obyvateľov, aby konzumovali zeleninu z Fukušimi a okolia. Aj takto vraj Japonci pomôžu ťažko skúšanej krajine. Lenže nikto netušil, či je táto zelenina vhodná na konzumáciu.

Kontaminovanú ryžu zničia

V uplynulých týždňoch ale japonskí vedci namerali v ryži vypestovanej v okolí Fukušimi zvýšené hodnoty cézia, a to viac ako 20 percent s povolenými normami. Vláda preto rozhodla, že potraviny z Fukušimi sa nesmú dostať na japonský trh a budú zničené. Rovnako tak rozsiahle plochy niekedy úrodnej zeme v okolí jadrovej elektrárne.

Norikazu Otsuka jedol zeleninu z Fukušimi a dostal rakovinu

noviny.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy