Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Depresiu možno nájsť aj v konzerve
Zdielať na

Depresiu možno nájsť aj v konzerve

Dlho sme o tom nevedeli, ale ... depresiu vraj nemusíte dostať len z nešťastnej lásky, sychravého počasia alebo z politikov. Pozor aj na konzervy! Áno, dobre počujete - ide o konzervované potraviny, ktoré si kupujete v obchode. K takémuto záveru dospeli britskí vedci. Ale priniesli aj dobrú správu - opačné, teda anti-depresívne účinky majú potraviny v surovom stave.

Čerstvé jabĺčko, mrkva či iná neupravovaná a nekonzervovaná zelenina a ovocie sú účinnou zbraňou proti depresii. Inak povedané, antidepresívne tabletky z lekárne by sme mohli nahradiť napríklad surovým zeleninovým či ovocným šalátom, rybami a rybím tukom.

Namiesto liekov ovocie a zelenina

Podľa výskumu britských odborníkov tým znížime riziko depresie až o 26%. A opačne, holdovanie konzervám, údeninám, vareným, pečeným, ale aj sterilizovaným potravinám, zvyšuje toto riziko až o 58%.  Prečo je to tak, zatiaľ však vysvetliť nevedia. O surovej strave je ale všeobecne známe, že je zdravšia, nielen v súvislosti s depresiou.

Konzervovanie zabíja dôležité látky

Konzervovaním sa totiž strácajú viaceré dôležité látky. Medzi tie patrí podľa gastroenterológa Petra Minárika napríklad kyselina ascorbová, čiže vitamín C, ktorý sa teplom stráca. Konzervovanie kapusty pomocou mliečnej kyseliny, tomuto ale naopak vitamínu neublíži.

Podobná situácia je aj s vitamínom D, ktorý pomáhať vstrebávať vápnik a zabraňuje tak vzniku osteoporózy. ,"Vitamínu D majú dospelí ľudia v našich podmienkach skôr deficit," hovorí Minárik. Aj v tomto prípade deficit zmiernime čerstvými potravinami, konzervovanými prehĺbime.

Najlepšia je vlastná záhradka

Je však otázne, či ovocie a zelenina z dovozu sa ešte dá považovať za čerstvé. "Dneska sú už niektoré tie čerstvé potraviny z oblasti zeleniny a ovocia zberané v nezrelom stave," upozorňuje Minárik. Najzdravšie je preto odrhnúť si ovocie či zeleninu priamo zo svojej záhradky alebo kúpiť na od súkromníka na trhovisku.

ISIFA

Súvisiace články