Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Malé deti a sibírska zima. Je to obrovské riziko!
Zdielať na

Malé deti a sibírska zima. Je to obrovské riziko!

Ak máte doma novorodenca, na prechádzku v týchto mrazivých dňoch zabudnite. Najmä cez víkend, keď sa opäť vráti tuhá arktická zima. Kým u nás očakávame mínus dvadsiatky, Česi niekde vraj až mínus štyridsiatky. Pri batoľati, či starších deťoch preto sledujte čas. Odporúčajú to viacerí pediatri.

Na Orave padali v týchto dňoch rekordy. Ručička teplomeru sa v noci šplhala k mínus 30. Niektoré oravské mamičky sú však presvedčené, že aspoň krátky pobyt na vzduchu deťom neuškodí. S deťmi však nie sú na mrazoch nikdy dlhšie ako polhodinku.

Batoľatá nech ostanú doma!

A odolnosť oravských detí potvrdzuje aj lekárka. "Respiračné ochorenia nevzrástli," tvrdí destská lekárka Miroslava Ondrejková. Od-do je pravidlo, ktoré by v týchto dňoch mala mať  v hlave každá mamička. Ak má vaše dieťa do jedného mesiaca, na prechádzku zabudnite.

Ale aj pri deťoch do 2,5 roka budťe opatrní. Ak je -10 °C batoľatá by nemali byť vonku viac ako 10-15 minút. Hodina či hodina a pol je už pre nich veľa. To možu byť až škôlkari.

Odolné deti Eskimákov

Aj keď z detí spravíte cibule, teda dbáte na viacvrstvové oblečenie, stále riskujete. "Deti nevedia tak dobre regulovať chlad a teplo," potvrdzuje pediatrička Ľubica Foltínová. Deti Eskimákov majú na takéto mrazy zase genetickú a imunitnú preddispozíciu.

ISIFA

Súvisiace články