Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
SOCIALISTICKÁ ČSSR. Žilo sa nám naozaj lepšie?
Zdielať na

SOCIALISTICKÁ ČSSR. Žilo sa nám naozaj lepšie?

Vyše 20-tisíc Slovákov volilo pred rokom komunistov. A mnohí z nich veria, že za socializmu sa žilo lepšie. Vo väčšine prípadov majú títo ľudia realitu trošku skreslenú. Redaktori z MF Dnes si preto na doby minulé, aj súčasné, posvietili...

 1. Všetko bolo lacnejšie

Československo peniaze doba socializmus

isifa

Ľudia už zrejme zabudli, aké platy či dôchodky za komunizmu dostávali. Od toho sa totiž odvíjali aj ceny tovarov či služieb. Dnes si za mesačnú mzdu môžete kúpiť toho oveľa viac, ako tomu bolo v minulosti.

Z čistej mzdy 2 400 Kčs ste mohli v roku 1989 natankovať 300 litrov benzínu. V súčasnosti z podpriemerného platu, čomu v prepočte zodpovedá asi 580 eur, natankujete necelých 400 litrov benzínu. Elektronika rokmi zlacnela, zdraželo však vodné stočné.

2. Všetci mali všetkého rovnako

isifa

I v minulosti sa dali nájsť veľké rozdiely medzi jednotlivými platmi zamestnancov. V roku 1970 pri priemernej mzde 2 000 Kčs, mal dvojnásobok platu každý 50. zamestnanec. V roku 2008 mal už každý desiaty.

Kšeftovalo sa aj načierno. Kto obchodoval s mäsom, stavebným materiálom či zeleninou si zarobil omnoho viac. A známostí mali aj vtedy cenu zlatu. Rozdiely existovali i v zásobovaní jednotlivých regiónov.

3. Nedá sa cestovať - nie sú na to peniaze

Trabant auto doba socializmus

wikipedia

Cestovanie sa stalo ďaleko dostupnejším, pretože sa rozmohli nízkonákladové letecké linky. V minulosti fungovali takzvané výjazdové doložky, na Západ či do Juhoslávie ste sa dostali len na devízový prísľub.

Štát musel dať možnosť cestovateľom nakúpiť si nedostatkové zahraničné meny. A keďže oficiálne išlo získať iba malé množstvo peňazí, peniaze sa museli pašovať.

4. Každý mal prácu

Ženy pilné ako včeličky, socializmus, Baťa

isifa

Je pravda, že každý musel mať prácu. Inak sa mohol považovať za príživníka, a mnohí kvôli tomu skončili vo väzení. Vznikala umelá prezamestnanosť a v mnohých firmách pracovalo výrazne viac ľudí než koľkých firma potrebovala.

V hoteli Pyramída napríklad pracovalo až 227 ľudí, reálne hotel potreboval len 80. Zo pokraji sociálneho minima žilo až 10 percent obyvateľov Slovenska. Lepšie sa žilo Čechom.

5. Jedlo bolo poctivé

Jedlo Československo doba socializmus

tv joj

Družstvá plnili plány vďaka enorným dávkam hnojív, ktoré znehodnocovali pôdu - v roku 1987 sa použilo na jeden hektár českoslovneského poľa až 230 kilogramov hnojiva. Toto číslo každým rokom potom klesalo - poľnohospodárstvo je i vďaka tomu ekologickejšie.

V porovnaní s predrevolučnou dobou vedia ľudia presne, čo výrobok obsahuje. Musí to byť totiž uvedené na obale.

Či už sme sa mali dobre alebo zle, každý z vás si isto pamätá na množstvo vtipov a výrokov, ktoré si vedeli z komunistického režimu uťahovať. V literatúre je našim večným autorom napríklad Ladislav Mňačko, z filmu si isto vždy radi zaspomínate Černými baronmi a napokon zo súdka vtipov vyberáme tento jeden:

"Paradoxy socialistickej spoločnosti. Niekoľko zaujímavých skutočností o socialistickej spoločnosti videných očami afrického stážistu:
Aj keď všetci mať prácu, nikto nepracovať
Aj keď nikto nepracovať, plán plniť na 100 percent
Aj keď plán plniť na 100 percent, nikde nič nebyť
Aj keď nikde nič nebyť, všetci všetko mať
Aj keď všetci všetko mať, každý kradnúť
Aj keď každý kradnúť, nikde nič nechýbať."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy