Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Veľké Slovensko? Áno, Morava mala byť naša...
Zdielať na

Veľké Slovensko? Áno, Morava mala byť naša...

Rivalita medzi Slovákmi a Čechmi je dnes najviac viditeľná najmä v športoch. Korene má však v minulosti. Podľa českého Práva vyšlo najavo, že Slovensko bojovalo za územie Moravy. Česi sa však nedali...

Plán zvaný Veľké Slovensko bojoval o pripojenie Moravského Slovácka k vtedajšiemu fašistickému Slovenskému štátu. O túto možnosť sme žiadali Tretiu ríšu.  Hlavným iniciátorom bol vtedajší slovenský premiér a minister zahraničia Vojtech Tuka, ktorý v roku 1940 predložil žiadosť priamo v Berlíne. Pomáhal mu aj minister národnej obrany generál Ferdinand Čatloš.

Pomyselná hranica Veľkého Slovenska mala viesť po línii Věřovice-Rožnov a končiť na slovensko-moravskej hranici v okolí Makov-Velké Karlovice.

Plán nakoniec stroskotala. Mohol za to najmä Hitler, ktorý mal s nami úplne iné plány- chcel Slovákov, čo najskôr ponemčiť. Žiadosť sa dostala aj na stôl protektorátu Čiech a Moravy. Ten tiež zareagoval veľmi odmietovo.

Proti pripojeniu Slovenska k Morave bol vraj aj vtedajší prezident Slovenskej republiky Jozef Tiso. Mal zlé skúsenosti s moravskými poslancami v pražskom parlamente ešte za čias prvej Československej republiky.

jozeftiso.druhasvetova.sk

Najčítanejšie správy