Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Dovolenka za málo peňazí? Vlak z Bratislavy do Splitu je späť
Zdielať na

Dovolenka za málo peňazí? Vlak z Bratislavy do Splitu je späť

BRATISLAVA / Železnice v piatok 3. mája otvorili tohtoročnú dovolenkovú sezónu a nasadili vlak, ktorý bude jazdiť z Bratislavy cez Viedeň až do Chorvátska. A to až do októbra. Vlaky budú jazdiť trikrát týždenne, vďaka 19-tisíc predaných cestovných lístkov za minulý rok. A zatiaľ čo Slováci milujú dovolenky na Jadrane, Chorváti hovoria o nás ako o atraktívnych návštevníkoch.

Lístky sa predávajú rýchlo

Výhodou vlaku je cestovanie bez akýchkoľvek dopravných obmedzení. "Som veľmi rád, že sme začali sezónu dobre. Dnešný vlak je obsadený na 96 percent. Do tohto momentu bolo predaných na túto sezónu viac ako jedenásťtisíc lístkov," povedal generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko Peter Helexa. "Idem s veľmi dobrými pocitmi, lebo tam idem prvýkrát a veľmi sa teším," priznal cestujúci.

Cesta do chorvátskeho Splitu vám zaberie zhruba šestnásť hodín. Nočné linky budú vyrážať zo železničných staníc v bratislavskej Petržalke a v Novom meste vždy v popoludňajších hodinách. Cestujúcich čaká trasa cez Rakúsko a Slovinsko. V chorvátskom Záhrebe by ste mali byť zhruba o pol jednej v noci. Do cieľovej destinácie by ste mali doraziť krátko po ôsmej hodine ráno. Vlaky EuroNight budú vyrážať zo Slovenska trikrát v týždni - v stredu, v piatok a v nedeľu.

"V našom vlaku ponúkame tri typy vozňov. Vozeň na sedenie, kde cena začína na štyridsiatich eurách. Ceny cestovných lístkov sú dynamické, takže postupne ako sa vlak vypredáva, ceny rastú. Potom ponúkame ležadlové vozne a tri klasické lôžkové vozne," informoval člen predstavenstva ZSSK Karol Benzély. "Cestujúci, ktorý je v lôžkovom vozni dostáva raňajky na základe svojho výberu, a takisto dostane aj welcome balíček," uviedol stevard Štefan Antolík.

​Slováci milujú Chorvátsko

V ponuke je aj preprava aut, motoriek i bicyklov, avšak z dôvodu výluk len z Viedne a naspať. Vlak do chorvátskej dovolenkovej destinácie predstavuje jeden z najobľúbenejších produktov Železničnej spoločnosti, ktorý prevádzkuje už štvrtú sezónu. Podľa národného dopravcu Slováci milujú Chorvátsko a chcú don každoročne cestovať. "Slovensky trh je v top desiatke, je to veľmi dôležité pre nás," poznamenal Miodrag Mlačić, riaditeľ zastúpenia Chorvátskeho turistického združenia na Slovensku a v Česku. "V roku 2022 a 2023 sme mali výborné výsledky a dúfam, že v roku 2024 budú ešte lepšie," dodal Mlačić.

Súvisiace články