Zatiahnuté
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Nechcete dať za dovolenku majland ? V jednej krajine inflácia pribrzdila
Zdielať na

Nechcete dať za dovolenku majland ? V jednej krajine inflácia pribrzdila

BRATISLAVA / Chceli by ste ísť cez prázdniny k moru a limitujú vás vaše financie? Koho nie? Aj ceny v zahraničí ovplyvnila inflácia. V niektorých krajinách eurozóny je podľa Eurostatu vyššia, ale aj nižšia.

Slovensko je pevne ukotvené v euro-štruktúrach. Hovorí o tom aj naša inflácia, ktorá je rovnaká ako priemer eurozóny 2,4 desatiny percenta. "Sú krajiny, kde inflácia je nad percentami alebo dokonca sa blíži takmer k piatim percentám a sú krajiny, kde majú infláciu momentálne pod jedným percentom," povedal analytik ČSOB Marek Gabriš. 

Chorvátsko opäť zdraželo

Najviac na medziročnej úrovni zdraželo Chorvátsko. V apríli dosiahla inflácia skoro 5 percent. To necítia len turisti, ale aj domáci. "Som dôchodca a penziu mám 400 eur. Inflácia vyskočila za posledné roky o 50 percent. Ešteže mám nejaké rezervy, z ktorých môžem čerpať," opísal situáciu obyvateľ Záhrebu.

Inflácia poteší turistov v Taliansku

Slováci sa radi vyberajú aj viac na západ. V Španielsku je medziročná inflácia na úrovni 3,4 desatiny percenta, o niečo menšia je v Grécku. Inflácia však výrazne pribrzdila v Taliansku, ktoré Slováci navštevujú veľmi často. Je na jednom percente. Len si nezabudnite pribaliť päť eur na turistickú daň, keď si budete chcieť pozrieť Benátky. "Sme z Nemecka, sme bombardovaní daňami. Toto je len ďalšia," povedal nemecký turista v Benátkach.

To dobre poznáme aj zo Slovenska, takže platí pre nás najmä jedna vec. Zdražovanie v dovolenkových destináciách, zdá sa, nie je rozhodujúce. Aspoň pre Banskobystričanov. "Keď si človek chce ísť oddýchnuť, našporí si, tak si myslím, že mu to na tú dovolenku vydá," myslí si obyvateľka Banskej Bystrice.

Vyhráva Litva

To, že je niekde inflácia 1 alebo inde 5 percentná, znamená najmä toto. "Ak si ľudia pamätajú ceny z minulého roka, tak samozrejme, nárast o takmer 5 percent je citeľnejšie v Chorvátsku ako ten medziročný nárast, okolo jedného percenta, ktorý je momentálne v Taliansku," dodal analytik. Najnižšia inflácia v rámci eurozóny je v Litve len štyri desatiny percenta. Povedzme si na rovinu, veľa Slovákov tam v lete na dovolenku nesmeruje.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy