Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Slováci sa tešia, odborníci sú skeptickí. Čakajú nás lacnejšie hypotéky?
Zdielať na

Slováci sa tešia, odborníci sú skeptickí. Čakajú nás lacnejšie hypotéky?

BRATISLAVA / Inflácia sa vracia na požadovanú úroveň, zamestnanosť rastie a ekonomike sa darí. Na prvý pohľad to vyzerá ako idylka, ktorú však aktuálne narúša výška úrokových sadzieb. Aj tie by už čoskoro mohli začať opatrne klesať. Na lacnejších hypotékach sa to ale paradoxne nemusí prejaviť.

Inflácia na starom kontinente sa blíži k požadovanej úrovni dvoch percent a s tým rastú aj očakávania nižších úrokových sadzieb. Švajčiarska centrálna banka s ich poklesom už začala a nasledovať by ju mala aj tá európska. "V júni by už mohla pristúpiť k miernemu zníženiu základných úrokových sadzieb," priblížila analytička Eva Sadovská. 

Problém menom inflácia

Tento fakt by sa mohol prejaviť aj na kozmetickom zlacnení hypoték, čím by sa bývanie pre istú časť obyvateľstva stalo dostupnejšie. Je tu však jedno varovanie. "Inflácia sa môže v najbližších mesiacoch odraziť, najmä v Spojených štátoch," reagoval ekonóm Stanislav Pánis. 

"Z minulosti vieme, že pri poklese vysokej inflácie došlo v krátkom čase k opätovnému prudkému nárastu inflácie a to viackrát za sebou," pripomenul finančný expert Marián Búlik. Dôvodom je najmä sektor služieb, v ktorom rastú ceny až príliš rýchlym tempom.

Ako to vyzerá s cenami hypoték?

Cena hypoték závisí aj od toho, aké úroky prinášajú slovenské dlhopisy. Banky si totiž môžu vybrať, či požičajú štátu alebo občanovi formou úveru na bývanie. "Ak budú môcť zo slovenských dlhopisov získať vyšší úrok, radšej požičajú štátu a hypotekárne úroky pre to môžu narásť," povedal Búlik. 

Na prudký pokles úrokov sa preto netreba spoliehať a na hypotéky pod jedno percento si treba v mysli uložiť ako krásnu spomienku. K nim sa najbližšou generáciou pravdepodobne nevrátime, myslí si Pánis. Platí preto, že kto potrebuje bývať, má šancu stále kúpiť nehnuteľnosť za rozumnú cenu a s hypotékou, ktorá sa v najbližšom období aj tak nezlacní.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy