Jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Prezidentka Zuzana Čaputová sa nechystá do straníckej politiky
Zdielať na

Prezidentka Zuzana Čaputová sa nechystá do straníckej politiky

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa nechystá do straníckej politiky. Rozhodnutie nekandidovať opätovne na hlavu štátu neľutuje. Svoje miesto chce vnímať predovšetkým na Slovensku. Uviedla to v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo.

"Pokúsim sa byť užitočná vo verejnom priestore, nie v politike," ozrejmila Čaputová. Pôsobiť chce ako aktívny občan v oblastiach, kde má nejaký typ poznania. Nebude sa vracať k advokátskej praxi.

Poukázala na to, že prezident nie je prezidentom vlády, ale občanov SR. Je podľa nej zdravé, aby mala hlava štátu vysokú mieru vnútornej slobody a nezávislosti. "Je správne a úplne normálne určité pnutie medzi vládou a prezidentom," poznamenala. Úradu však podľa nej patrí aj snaha o konštruktívnu spoluprácu s vládou. Informovala o tom, že s jej novým nástupcom Petrom Pellegrinim sa už vzhľadom na praktické veci stretla.

Nestotožňuje sa s naratívom, že by zasadnutia Európskej rady a iných formátov s našimi spojencami boli vojnovými radami. Všetci si podľa nej želajú mier. Teší ju konsenzus s vládou na tom, že Rusko je agresorom v prípade vojny na Ukrajine.

Hlava štátu v relácii ďalej uviedla, že sa stotožňuje s hlasmi, ktoré nesúhlasia s prípadnou nomináciou Štefana Harabina do Súdnej rady SR. "Ja si myslím, že asi všetci rozumieme prečo, a tak je to správne," podotkla. V súvislosti so spôsobom prerozdelenia niektorých prokurátorov zrušeného Úradu špeciálnej prokuratúry na netrestné úseky Generálnej prokuratúry SR hovorila o signáloch, že nemusí byť využitý ich odborný potenciál, keďže sa sústredili na trestnú agendu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy