Jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Hluk, prach a praskajúce domy. Obyvateľom komplikuje život kamiónová doprava
Zdielať na

Hluk, prach a praskajúce domy. Obyvateľom komplikuje život kamiónová doprava

JUŽNÉ SLOVENSKO / Na juhu Slovenska si spravili neexistujúcu diaľnicu z cesty druhej triedy. Tá prechádza cez mnohé mestá a dediny. Niekoľkotonové kamióny prichádzajú do Komárna z Maďarska a pokračujú na sever mimo vyznačených a spoplatnených ciest. Obyvatelia dedín už toho ale majú dosť. Trápi ich hluk, prach a popraskané domy. A štát prichádza o stá-tisíce eur.

​"Chodia tu rýchlo, veľa, aha ide ďalší, normálne zatrasie sa sklo, keď preje kamión," opísal jeden z obyvateľov. "Nevieme spať v noci, nevieme byť v našich záhradkách, strašne je tu hluk, strašný prach a my máme veľmi blízko tie domy k tej ceste," povedala Melinda Leszkó, iniciátorka petície proti hluku. 

Úzka štátna cesta druhej triedy z Komárna do Šale sa po otvorení nového mosta v Komárne stala diaľnicou pre kamióny z Maďarska do Poľska. Okrem toho, že nie je spoplatnená, podstatne skracuje vodičom cestu. "Môžu jazdiť, keď majú cieľovú stanicu. To že oni majú napísané, že či tam zastaví, nezastaví, je ťažko zisťovať. Na to by bola polícia, keby dostali nejaké pokuty," ozrejmil Dezider Pataki, starosta obce Kameničná v okrese Komárno. 

Za 10 minút prejde dedinou približne 30 až 50 kamiónov

Obyvatelia Kameničnej spísali petíciu, Regionálny úrad zdravotníctva žiadajú o meranie hluku. Podpísalo ju vyše 600 obyvateľov. "Je to vlastne taký nenápadný stres na organizmus," povedala Melinda Leszkó. "Oficiálne počítané neboli, len za takých 10 minút tadeto prejde aj nejakých 30-50 kamiónov," uviedol jeden z obyvateľov.

"Táto cesta nie je na to, aby tieto veľké kamióny chodili, žiadne základy nemá, to je obyčajné zeme sypaná, na záprahové vozíky a nie na 30 tonové kamióny," dodal Pataki. 

Cesta pod kamiónmi praská

Časť cesty tvorí stará protipovodňová hrádza, pod ktorou je močiar. Pred mesiacom kamión pri brzdení, v zákrute sa dva nezmestia, odtrhol kus asfaltu a takmer skončil mimo cesty. "Už sme mali aj havárie, viac havárií. Merali sme hluk, amatérsky, vyše 75 decibelov pred stenou nášho domu," ozrejmila Leszkó. "Meranie hluku závisí aj od klimatických podmienok, dúfam, že do pár týždňov," uviedla Denisa Masárová, regionálna Hygienička RÚVZ v Komárne.

Asfalt na nej pribudol ani nie pred rokom. Pod neraz preťaženými kamiónmi praská. "Uvidíme, či pôjde o zníženie rýchlosti, alebo obmedzenie nákladnej dopravy," dodala Masárová. Ale to len v prípade, ak bude hluk nad povolenou hranicou 55 decibelov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy